ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Нацслужба здоров'я України оприлюднила результати змін після реформи первинної медичної допомоги

Збільшилася кількість телефонних консультацій, а візитів додому - зменшилася.

Нацслужба здоров'я України оприлюднила результати змін після реформи первинної медичної допомоги
Фото: decentralization.gov.ua

Національна служба здоров'я України оприлюднила результати оцінки закладів первинної медичної допомоги (ПМД), які в рамках реформи перейшли на нові принципи фінансування - оплату за одного пацієнта з використанням капітаційної ставки.

У заяві пресслужби НСЗУ йдеться, що "первинка" вже майже два роки працює за новими правилами, а переваги та ефективність нової системи відчули і пацієнти, і медики.

У рамках дослідження проаналізували роботу 163 закладів первинної медичної допомоги та опитали понад 2000 пацієнтів. Аналіз показав, що в середньому лікарі проводять прийом пацієнтів 4,5 години на день і приймають близько 20 осіб, середня тривалість візиту одного пацієнта становить 13 хвилин. Водночас основними споживачами послуг ПМД є жінки від 40 до 64 років (близько 68% від кількості пацієнтів, у сільській місцевості - 70%).

Найчастіше візити відбувалися через гострі симптоми захворювання (34%) і хронічні хвороби (20%). В середньому за рік 69% пацієнтів, які прийшли на прийом лікаря, отримували до 10 послуг ПМД (зокрема здавання аналізів, вакцинація, отримання рецептів).

Також дослідження показало, що пацієнти з хронічними захворюваннями відвідують лікаря в середньому 14 разів на рік, з гострими симптомами - 10,1 разу на рік, ті, хто потребує рецептів, приходять 12,2 разу.

Ті, хто відніс себе до вразливих верств населення, отримує більше послуг ПМД і частіше переспрямовується до лікарів вторинної допомоги. В середньому один лікар первинної ланки робить до 16 спрямувань до вузькоспеціалізованих медиків на кожні 100 візитів пацієнтів. Найчастіше спрямування роблять лікарі з досвідом роботи менш ніж 10 років.

Також повідомляється, що 80% лікарів загальної практики становлять жінки, їхній середній вік - 47 років. В середньому лікар укладає з пацієнтом 1700 декларацій, у майже 60% закладів є дефіцит кадрового забезпечення.

За 2019 рік у всіх установах ПМД основним джерелом доходів були отримані від НСЗУ кошти.

Лікарі зазначили, що після введення реформи збільшилася кількість телефонних консультацій і зменшилася кількість візитів додому. 51% лікарів заявили, що їхній підхід до надання ПМД змінився.

Також з'ясувалося, що високий відсоток установ ПМД в сільській місцевості досі вимагають обладнання для доступу людей з особливими потребами.

Нагадаємо, що з 1 квітня в Україні стартував другий етап реформи системи охорони здоров'я. Він полягає в тому, що практично всі комунальні медустанови (районні, міські, обласні лікарні) країни будуть отримувати кошти за прямим договором з Національною службою здоров'я.

Новий етап медреформи дав можливість українцям обирати лікаря не лише первинної, а й вторинної, а також високоспеціалізованої допомоги. Лікарні тепер отримуватимуть гроші не за кількість місць, а за кількість наданих послуг, і не за субвенціями бюджету - виплати здійснює НСЗУ.

4 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що медреформа потребує поліпшення. Наступного дня реформу розкритикував міністр охорони здоров'я Максим Степанов, заявивши, що її потрібно поліпшити. 

Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький пояснив, що справа в тарифах на медпослуги, які закладені в програмі медичних гарантій. Він заявив, що через низький тариф звільнять 50 000 лікарів, а лікарні почнуть закриватися.

Детальніше про те, які зміни у сфері охорони здоров'я очікуються на другому етапі медреформи, читайте в інтерв'ю LB.ua з ексглавою МОЗ Уляною Супрун "Я не бачу відважних людей зараз ані в уряді, ані в оточенні президента". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram