ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін додав 2,3 млрд гривень лікарням, які не готові до реформи, і підвищив тарифи на лікування інсульту та інфаркту

Уряд провів позачергове засідання.

Кабмін додав 2,3 млрд гривень лікарням, які не готові до реформи, і підвищив тарифи на лікування інсульту та інфаркту
Фото: Александр Рудоманов

Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні в п'ятницю виділив 2,3 млрд гривень на доплати лікарням, фінансування яких скоротилося в результаті реформи, і підвищив тарифи на лікування інсульту та інфаркту.

Проєкт постанови доповідав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Він повідомив, що додаткове фінансування отримають лікарні, бюджет яких у 2020 році скоротився порівняно з 2019-м. "Це ті установи, які опинилися на межі закриття. Це установи, які мають різну спрямованість: протитуберкульозні служби, психіатричні лікарні, районні лікарні, інфекційні лікарні", - сказав міністр.

Цим самим рішенням підвищується тариф на медичну допомогу при інсульті - з 19 332,31 грн до 26 947,00 грн; тариф на медичну допомогу при інфаркті - з 16 001,43 до 30 109,00 грн.

"65 відсотків смертності в нашій країні - від серцево-судинних захворювань. Тому для нас було важливо вивести їх у пріоритет", - пояснив Степанов.

Близько 1,26 млрд гривень додатково виділяється на екстрену допомогу. В проєкті постанови, який було виставлено на громадське обговорення, було сказано, що тариф на екстрену медичну допомогу буде збільшено з 11 661,24 грн до 16 393,70 грн

Зміни почнуть діяти з 1 липня.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні розпочався другий етап медреформи. Тепер усі медичні послуги оплачує Національна служба здоров'я (НСЗУ) за тарифами, затвердженими Кабміном у програмі медичних гарантій. Пацієнти більше не прив'язані до районної поліклініки, і зі скеруванням від лікаря первинки можуть піти туди, де очікують отримати більш якісну послугу.

На початку травня президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медичної реформи в її нинішньому вигляді, тому що багато лікарень отримають менше грошей, аніж торік.

За даними НСЗУ, 954 установи з тих, які підписали контракт, повинні були отримати більше коштів, ніж у 2019 році з державного бюджету. Різниця становила від 4 тисяч гривень до 277 мільйонів. Ще 176 установ повинні були отримати до 10% менше, ніж отримали в минулому році коштів з субвенції. 107 установ - від 10 до 30% менше. 331 установа - менш ніж 50% від субвенції з держбюждету-2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram