ГоловнаПолітика

Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медреформи в нинішньому вигляді

Президент закликав керівництво МОЗ допомогти виправити помилки.

Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медреформи в нинішньому вигляді
Президент Украины Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медичної реформи в її нинішньому вигляді.

Про це йдеться в його зверненні, оприлюдненому в понеділок.

"З перших днів президентства я отримую абсолютно полярну інформацію. Одні запевняють, що реформа - панацея, інші - що це смерть", - сказав Зеленський.

За його словами, створена ним робоча група провідних лікарів разом з новим керівництвом Міністерства охорони здоров'я проаналізувала медичну реформу і виявила в ній і плюси, і мінуси.

"Зокрема, через новий механізм фінансування можуть бути звільнені близько 50 тисяч медиків і закриті 332 лікарні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж минулого року. Під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби", - пояснив Зеленський.

Він стверджує, що деяким лікарням вистачить грошей лише на замок і плакат з написом "Ми закрилися, тримайтеся, удачі".

"Я не можу всього цього допустити", - підкреслив президент.

Зеленський закликав міністра охорони здоров'я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря терміново запропонувати шляхи вирішення цих питань.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні стартував другий етап реформи системи охорони здоров'я. Він полягає в тому, що практично всі комунальні медустанови (районні, міські, обласні лікарні) країни будуть отримувати кошти за прямим договором з Національною службою здоров'я.

На 1 квітня НСЗУ підписала договори з 1524 закладами спеціалізованої медичної допомоги. 10 квітня перші 616 установ спеціалізованої медичної допомоги отримали аванс від НСЗУ. Загальна сума виплат становила 1 767 845 950 гривень.

Новий етап медреформи дав можливість українцям вибирати лікаря не тільки первинної, а й вторинної, а також високоспеціалізованої допомоги. Лікарні тепер отримуватимуть гроші не за кількість місць, а за кількість наданих послуг, і не за субвенції з бюджету - виплати здійснює НСЗУ.

Докладніше про зміни читайте в матеріалі LB.ua "З 1 квітня! Новий етап медреформи розпочався, що це означає?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram