ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Консолідація зусиль у боротьбі з вірусом у Китаї стала прикладом для всіх, - експерт

Про коронавіруси ще багато чого не знають - як він поширюється, де зберігається, як його можна закрити.

Консолідація зусиль у боротьбі з вірусом у Китаї стала прикладом для всіх, - експерт
Владимир Курпита
Фото: Макс Левин

Директор Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України (2018-2019) Володимир Курпіта вважає, що всі гілки влади повинні консолідувати зусилля в боротьбі з коронавірусом. Про це він заявив під час круглого столу "Коронавірус. Соціальний та економічний вимір" в Інституті Горшеніна.

"Ситуація з коронавірусом демонструє нам, що проблема не виникає винятково з системою охорони здоров'я, проблема трохи ширша. І консолідація зусиль різних гілок влади, яку продемонстрував Китай, може бути хорошим прикладом того, як потрібно реагувати на такі виклики. Чому такі виклики виникли і чим зумовлене таке ставлення ВООЗ? Перш за все це пов'язано з дуже швидким поширенням вірусу. Завжди порівнюють цей спалах зі спалахами двох попередніх вірусів - у 2003-му і 2012 роках. Відмінність у тому, що цього разу влада Китаю не приховала інформацію. А в Україні, починаючи з другого тижня січня регулярно проводять брифінги, інформують населення про ситуацію. Але що більше інформування, то більше запитань, і це пов'язано з тим, що це новий вірус, про нього не знають. Про нього багато чого не знають - як він поширюється, де він зберігається, як його можна закрити. Через це складається враження, що щось недоговорюють. Насправді нова інформація з'являється майже щодня і носить як науковий, так і глобальний характер. Уже точно ідентифіковано геном віруса і можна стверджувати, що в кращому випадку через 2-2,5 місяці ми будемо мати захист від нього", - сказав Володимир Курпіта.

Експерт також додав, що на цей момент 15 країн світу ввели обмеження на в'їзд туристів з КНР, ще 4 країни заборонили їх в'їзд. 17 країн світу евакуювали своїх громадян з території провінції Хубей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram