ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Міністерство охорони здоров'я робить усе можливе, щоб не допустити проникнення коронавірусу в Україну, - заступник міністра

Карантинні бокси визначені по всій Україні.

Міністерство охорони здоров'я робить усе можливе, щоб не допустити проникнення коронавірусу в Україну, - заступник міністра
Виктор Ляшко
Фото: Макс Левин

За словами заступника міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, МОЗ спільно з урядом і під особистим контролем президента робить усе можливе, щоб не допустити коронавірус COVID-19 на територію України, локалізувати вірус у разі занесення і не допустити поширення. Про це він заявив під час круглого столу "Коронавірус. Соціальний та економічний вимір" в Інституті Горшеніна.

"В Україні затверджено розпорядження Кабміну від 3 лютого, в якому прописані тимчасові умови обмеження в'їзду з провінції Хубей. Якщо така людина буде повертатися різними шляхами в Україну, то проведе 14 днів в ізоляції в установах, визначених МОЗ. Україна з 26 січня почала температурний скринінг усіх пасажирів, які прибували прямими рейсами з КНР. Було багато запитань - чому це торкнулося тільки прямих рейсів, адже багато хто дістається з пересадками. Однак, за рекомендаціями ВООЗ, для захворювань з інкубаційним періодом у 14 днів, температурний скринінг не є особливо ефективним з економічного та епідеміологічного погляду", - зазначив заступник міністра.

"Водночас, коли відстежували кластери, пов'язані з коронавірусом, практика показала, що близько 20% хворих виявляли за допомогою температурного скринінгу. Тому ВООЗ запропонував усім країнам розпочати температурний скринінг прямих рейсів. Усім іншим, хто добирався з пересадками, робили скринінг у місцях пересадок. Паралельно з цим, усі системи цивільної оборони були переведені в режим підвищеної готовності, включаючи і медичну підсистему. Це означає, що ми визначили госпітальні бази, які прийматимуть потенційних хворих, в аеропортах почали працювати посилені режими санітарно-карантинних підрозділів і окремі бригади "швидкої", які зможуть оперативно доставляти хворих у медичні заклади, в яких є спеціальні карантинні бокси. Такі установи визначені по всій Україні", - підкреслив заступник міністра охорони здоров'я.

За словами Віктора Ляшка, міністерство зараз оцінює потребу в засобах захисту та готується до відповідних закупівель.

"Ми також провели декілька раундів оцінки потреби в засобах індивідуального захисту та медичних виробів для певних установ. Зараз у МОЗ затверджують нову методику для того, щоб забезпечити місячний і тримісячний запас засобів індивідуального захисту. Ми працюємо з Держрезервом і буквально на етапі передачі з Держрезерву комплекту засобів індивідуального захисту. Паралельно МОЗ формує пропозицію для закупівлі додаткового обладнання на випадок необхідності. Це респіратори, костюми біологічного захисту, апарати для штучної вентиляції легенів та інше обладнання", - підкреслив Віктор Ляшко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram