ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Головне у будь-якій епідемії - уникнути паніки серед населення, - експерт

"Є ті, хто буде панічні настрої створювати і підтримувати, і ті, хто буде на цьому заробляти".

Головне у будь-якій епідемії - уникнути паніки серед населення, - експерт
Федор Лапий
Фото: Макс Левин

Імунолог і експерт Міністерства охорони здоров'я України Федір Лапій вважає, що ключовим завданням під час будь-якої епідемії є запобігання панічним настроям серед населення. Про це він заявив під час круглого столу "Коронавірус. Соціальний і економічний вимір" в Інституті Горшеніна.

"Головне у будь-якій епідемії при виникненні спалаху - уникнути паніки. Ми чудово розуміємо, що є і ті, хто буде панічні настрої створювати і підтримувати, і ті, хто буде на цьому заробляти. Ми вже бачимо і продаж вакцин проти коронавірусу, і гомеопатичні препарати для його лікування, і "масонські змови", які стосуються коронавірусу. Я вважаю, що населенню потрібно чесно говорити про коронавіруси і готувати людей до того, що руки треба мити, контактувати з хворим - небезпечно, і до захворювання варто ставитися серйозно. Так само серйозно, як ми ставимося до грипу та інших ГРВІ, та й будь-яких хвороб, які забирають життя, укладають нас у ліжко або призводять до госпіталізації. Що ж стосується паніки - я не знаю жодної країни у світі, яка б на сто відсотків попередила паніку. У США, незважаючи на великий досвід і штат Центру з контролю за захворюваннями, певна частина населення усе одно панікуватиме і матиме свою думку про походження коронавірусу і про його лікування. Це потрібно прийняти", - підкреслив Федір Лапій.

За його словами, нагнітання паніки у переважній кількості випадків є елементом гібридної війни.

"Коли паніка нагнітається спеціально - це елемент гібридної війни. Восени 2018 року була публікація в американському науковому журналі, в якій наводиться аналіз контроверсійних повідомлень про вакцинацію у твіттері з 2014 по 2017 рік. Там не згадувалася Україна, просто проводився аналіз того, звідки беруться такі повідомлення. Як ви здогадалися, більшість з них - з Росії. Тому що панічні настрої підривають довіру до влади і дозволяють дестабілізувати ситуацію. Тому, коли мова йде про те, як уникнути панічних настроїв, то в першу чергу варто звернутися до українських політиків і попросити їх не коментувати те, що лежить у медичній площині. Майте совість - у нас цього року є набагато більше шансів уникнути політичних спекуляцій, тому що 2020 рік - не рік виборів, на відміну від пандемічного грипу, який прийшов до нас у 2009 році, коли хто як міг, так і спекулював. Це підриває обороноздатність країни", - сказав Федір Лапій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram