ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні за 2019 рік від злочинів постраждали 6 тис. дітей, - Офіс генпрокурора

Зареєстровано близько 12 тис. кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом, і постраждалих дітей.

В Україні за 2019 рік від злочинів постраждали 6 тис. дітей, - Офіс генпрокурора
Фото: EPA/UPG

В Україні за 2019 рік кількість дітей, які стали жертвами злочинів, сягнула 6 тис. осіб. Про це сказано в пресцентрі Офісу генпрокурора.

Крім того, торік в Україні було зареєстровано близько 12 тис. кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом, і дітей, які постраждали від насильницьких дій.

Офіс генерального прокурора ініціює процес створення повноцінної системи ювенальної юстиції в Україні, яка змогла б охопити і дітей-правопорушників, і дітей-жертв або свідків.

"Ми всі повинні розуміти специфіку роботи з неповнолітніми. Необхідно враховувати дитячу психологію і дитяче сприйняття, а підходи на всіх етапах повинні відрізнятися від тих, які існують в роботі з повнолітніми злочинцями та потерпілими. І найголовніше: якщо мова про дитину-жертву, то ми всі повинні мінімізувати стресові ситуації, тому що навіть судовий процес може стати стресом, іноді і невиправним", - зазначив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Крім того, під час зустрічі з керівництвом Нацполіції Мамедов обговорив можливість запровадження нових підходів до допиту потерпілих дітей і свідків за принципом "одного разу".

Це принцип американського Children's Justice Centre: допит дитини може проводитися тільки один раз, однією стороною процесу - слідчим суддею або слідчим, на одному етапі - досудового розслідування.

Нагадаємо, 15 січня повідомляли, що Кабмін має намір посилити відповідальність за залучення дітей до злочину. Відповідні злочини каратимуться позбавленням волі на термін від 10 до 15 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram