ГоловнаСуспільствоЖиття

Freedom House: "Росія зберігає тотальний контроль над медіа в Криму"

За ґратами окупаційної влади залишаються 10 журналістів.

Freedom House: "Росія зберігає тотальний контроль над медіа в Криму"
Николай Семена

Росія зберігає тотальний контроль над ЗМІ в Криму, незважаючи на звільнення журналіста Миколи Семена. Про це повідомили в організації Freedom House Ukraine.

"Fredoom House вітає зняття судимості з Миколи Семена. Це маленька перемога в захисті свободи медіа в Криму, тому що кримінальні звинувачення, висунуті проти нього чотири роки тому, були повністю мотивовані його критичним висвітленням незаконної анексії Російською Федерацією. Але медіа в Криму залишаються жорстко обмеженими, а професійні та громадянські журналісти стикаються з репресіями через свою роботу", - повідомив директор програм Freedom House в Європі і Євразії Марк Берендт.

Він підкреслив, що особливо жорстоких покарань зазнають кримськотатарські журналісти.

За даними організації, щонайменше 10 журналістів і стримерів з Криму залишаються за ґратами, і більшість із них - кримські татари, пов'язані з правозахисним рухом "Кримська солідарність". Це Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов і Ернес Аметов.

Нагадаємо, журналіста "Радіо Свобода" і "Крим.Реалії" Миколу Семену звинувачували в публічних закликах до порушення територіальної цілісності РФ. У квітні 2016 року в його будинку ФСБ провела обшук, а в травні того ж року йому висунули звинувачення в тому, що журналіст опублікував статтю, яку розцінили як "виправдання тероризму".

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя засудив Семену до двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю. У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом'якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

У січні 2020 року Залізничний суд Сімферополя достроково припинив випробувальний термін і зняв з нього судимість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram