ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Криму пом'якшив вирок журналісту Миколі Семені

Суддя відхилив усі клопотання адвокатів.

Суд у Криму пом'якшив вирок журналісту Миколі Семені
Николай Семена

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму задовольнив апеляцію захисту журналіста Миколи Семени в частині додаткового покарання. Про це повідомляє кореспондент LB.ua. 

Журналіста засудили до 2,5 року умовно з випробувальним терміном і забороною займатися публічною діяльністю на 2 роки. Адвокат Миколи Семени Олександр Попков просив суд визнати недійсною лінгвістичну експертизу співробітника ФСБ Ольги Іванової, яка лягла в основу звинувачення в сепаратизмі.

Також захисник просив допитати слідчого ФСБ Іллю Хоменка, фахівця-лінгвіста Михайла Савку і редактора ресурсу Крим.Реалії Володимира Притулу. У всіх клопотаннях суд відмовив.

"Вважаю цю справу політично мотивованою. Стаття [280.1 КК РФ], за якою судять Миколу, - не Конституційна. Вирок - не закон і не обґрунтований", - заявив адвокат Еміль Курбедінов у дебатах. "Суд першої інстанції дискредитував себе, визнавши дійсною лінгвістичну експертизу ФСБ, яка знайшла в статті Семени горезвісний сепаратизм, і закривши очі на те, що за Миколою незаконно велося стеження", - акцентував увагу суду на протиправні дії силовиків адвокат Олександр Попков.

Сам Семена в суді заявив про вибіркове застосування правоохоронцями російського законодавства в Криму. "Багато правозахисних організацій визнали мою справу політично мотивованою, - сказав він. - Слідство і суд першої інстанції неправомірно кваліфікували мою статтю про блокаду як заклик до сепаратизму. Чому в висловлюваннях Явлінського або Собчак ФСБ не знаходить екстремістських дій?"

Нагадаємо, Миколу Семену, журналіста "Радіо Свобода" і Крим.Реалії звинувачувала російська влада в публічних закликах до порушення територіальної цілісності РФ. У квітні 2016 року в його будинку ФСБ провела обшук, а в травні того ж року йому було пред'явлено звинувачення в тому, що журналіст опублікував статтю, яку розцінили як "виправдання тероризму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram