Купання в ополонці гріхів не змиває, - в ПЦУ пояснили хрещенські традиції

Церква закликала не перетворювати купання на магічний ритуал.

Купання в ополонці гріхів не змиває, - в ПЦУ пояснили хрещенські традиції
Фото: Макс Левин

Протягом останніх років 19 січня на Водохреща в Україні влаштовують масові пірнання і купання у водоймах з метою "змити гріхи" в освяченій воді.

У Православній церкві України назвали цю традицію не українською і закликали не підміняти купанням в ополонці молитву і сповідь.

"Омовіння в ополонці на Водохреща жодним чином не веде до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів. Дуже важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим паче - із забобонами або марновірством. І як стверджують дослідники, в українського народу воно не мало поширення", - йдеться в повідомленні на сторінці помісної церкви у фейсбуці.

У ПЦУ підкреслюють, що "освячена вода - не чарівна, але має благодатні (перш за все, для духу людини) властивості для тих, хто її з вірою приймає. Занурення в ополонку ніколи не замінить таїнств сповіді і причастя. Вода не змиває гріхів, тому що гріх - це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від щирого серця покаятися і змінитися з допомогою Божою".

Також у помісній церкві дали кілька практичних порад про ритуали на Водохреща.

"Немає потреби просити священика "побризкати більше", адже немає поняття "розчиненої святості". Немає також необхідності запасатися водою у великих бідонах або каністрах. Адже той, хто принесе на освячення навіть найбільшу банку, але разом із темними помислами і порожнім серцем, не отримає "більшої святості", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошено, що Церква не забороняє пірнати в зимову воду - це право і вибір кожного. "Головне - не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал, привід до пияцтва, гордості або осудження ближнього - наприклад того, хто все ж вирішив зануритися в ополонку, щоб випробувати своє тіло", - зазначили в ПЦУ.

Раніше в ПЦУ розвінчали популярний міф про сучасні документи, заявивши, що біометричний паспорт - не "печать антихриста".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram