ГоловнаСуспільствоЖиття

Румунська православна церква назвала умови для визнання ПЦУ

В Україні налічується 127 румунських православних парафій, особливо в районі Північної Буковини.

Румунська православна церква назвала умови для визнання ПЦУ
Митрополит Епифаний
Фото: пресс-служба президента

Румунська православна церква може визнати Православну церкву України в обмін на письмові гарантії прав і свобод румуномовних церковних громад на Буковині, які зараз перебувають у підпорядкуванні УПЦ МП.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні синоду Румунської православної церкви.

"В Україні налічується 127 румунських православних парафій, особливо в районі Північної Буковини, у підпорядкуванні УПЦ МП", - ідеться в повідомленні.

Румунська патріархія хоче отримати письмові гарантії, що етнічну та мовну ідентичність румунів поважатимуть, а також, що ці румунські православні зможуть об'єднатися в румунський православний вікаріат у складі ПЦУ і розвивати духовні стосунки з Румунським Патріархатом, підтримувати їх, отримувати і користуватися богослужбовими і церковними книгами рідною мовою.

Також Румунський Патріархат попросить Вселенський Патріархат роз'яснити проблему неканонічних ієрархів і священиків, які належали до колишнього "Київського патріархату".

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому була створена Православна церква України. Її очолив митрополит Епіфаній. Патріарх Варфоломій 5 січня в Стамбулі підписав томос про автокефалію ПЦУ, а наступного дня вручив його сувій Епіфанію. Він буде зберігатися в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram