ГоловнаПраво

НАБУ завершило досудове розслідування у справі про зловживання в ОАСК

Голова та судді ОАСК неодноразово ухилялися від органу досудового розслідування

НАБУ завершило досудове розслідування у справі про зловживання в ОАСК
Фото: Lb.ua

17 березня завершено досудове розслідування справи щодо зловживання в Окружному адмінсуді Києва, підозрюваним відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Серед фігурантів справи - голова ОАСК Павло Вовк, двоє його заступників, судді ОАСК, голова Державної судової адміністрації України та два адвокати.

“За версією слідства, вказані особи, загалом 11, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі”, - йдеться у повідомленні.

У агентстві зазначили, що детективи НАБУ і прокурори САП наполягали на необхідності продовження строків розслідування, які завершувалися 17 березня 2021 року, оскільки у межах справи ще не надійшли усі результати експертиз, а інші необхідні слідчі (процесуальні) дії не здійснені в повному обсязі. 

У НАБУ наголошують, що голова та судді ОАСК неодноразово ухилялися від органу досудового розслідування, порушували процесуальні обов’язки, чим фактично перешкоджали завершенню розслідування.

Нагадаємо, що 17 липня минулого року Вовку, його заступнику, п’ятьом суддям ОАСК, голові Державної судової адміністрації України та ще чотирьом особам було повідомлено про підозру. Їм інкримінують створення злочинної організації та захоплення влади. Підозри ґрунтуються на вивченні записів розмов у кабінеті Вовка, частина з яких була опублікована у 2019 році. Там на записах Вовк обговорює, як він збирається тиснути за допомогою судових рішень на різні органи влади, щоб отримувати потрібні собі рішення.

За версією слідства, підозрювані ухвалювали замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних та бізнес кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram