ГоловнаПраво

В Офісі генпрокурора повідомили, що розроблення Концепції перехідного правосуддя перебуває на фінальній стадії

Вона має стати основою для низки законопроєктів та управлінських рішень.

В Офісі генпрокурора повідомили, що розроблення Концепції перехідного правосуддя перебуває на фінальній стадії
Фото: Укринформ

Розроблення Концепції перехідного правосуддя для захисту прав людини в умовах збройного конфлікту перебуває на фінальній стадії. Вона напрацьовується в рамках робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи, створеної президентом, повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

"Концепція має стати основою для низки законопроєктів та управлінських рішень щодо державної політики впровадження та реалізації принципів перехідного правосуддя", - йдеться у повідомленні.

Суть правосуддя перехідного періоду:

  • притягнення до відповідальності винних у найтяжчих міжнародних злочинах;
  • реалізація права на правду;
  • відшкодування збитку потерпілим;
  • інституційні реформи органів правопорядку та правосуддя.

За словами заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, механізми перехідного правосуддя в світі застосовуються для виходу зі збройного конфлікту і гарантування того, що він не повториться, а також для подолання наслідків, досягнення миру, розслідування найтяжчих військових злочинів.

"Тобто це такий план дій щодо переходу від військової агресії та окупації до миру і стабільності. Але варто розуміти, що кримінальне переслідування військових злочинців, як важливий елемент перехідного правосуддя, впроваджено органами прокуратури України ще з 2016 року", - зазначив Гюндуз Мамедов.

Йдеться про розроблення методики розслідування найтяжчих злочинів на основі міжнародного гуманітарного права та налагодження роботи з Міжнародним судом.

Детальніше про те, як здійснюватиметься правосуддя після завершення бойових дій на Донбасі, читайте в матеріалі LB.ua "Після війни: яким буде перехідне правосуддя". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram