ГоловнаПраво

В Офісі генпрокурора заявили, що заочний арешт Януковича дозволяє почати процедуру екстрадиції

Прокурори звернуться до суду за дозволом на спеціальне розслідування.

В Офісі генпрокурора заявили, що заочний арешт Януковича дозволяє почати процедуру екстрадиції
Фото: rbc.ua

Заочний арешт колишнього президента Віктора Януковича дозволяє почати процедуру екстрадиції та звернутися за дозволом на спеціальне розслідування. Про це повідомили на сторінці Офісу генпрокурора України у Facebook.

4 травня Януковича заочно арештував Печерський райсуд Києва в кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади (ч.1 ст. 109 Кримінального кодексу України). У цьому провадженні розслідують обставини захоплення влади в період вересня-жовтня 2010 року шляхом незаконного збільшення повноважень президента.

"Вони належали до повноважень законодавчої та виконавчої влади, унаслідок неконституційного повернення дії Конституції від 28 червня 1996 року, у яку законом про "Про внесення змін до Конституції" від 8 грудня 2004 року були внесені зміни", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що прокурори звертатимуться до суду за дозволом на порушення спеціального досудового розслідування in absentia, тобто без присутності обвинуваченого.

Нагадаємо, що у 2010 році рішенням Конституційного Суду була введена Конституція в редакції 1996 року, що надала президенту більше повноважень.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив експрезидента до 13 років позбавлення волі. Його визнали винним за ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу. Водночас Януковича виправдали за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило тяжкі наслідки).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram