ГоловнаПраво

Глава правління Української Гельсінської спілки заявив, що додаток "Дія" порушує право на захист персональних даних

Також він не відповідає нормам приватності комунікації.

Глава правління Української Гельсінської спілки заявив, що додаток "Дія" порушує право на захист персональних даних
Фото: Скриншот/YouTube

Глава правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров заявив, що додаток "Дія" порушує право на захист персональних даних і приватність комунікацій. Про це пишуть "Українські новини".

"Порушує, звичайно, і не тільки право на захист персональних даних. Він порушує право на приватність. У цьому випадку мова йде про приватність комунікацій, тому що фактично орган уряду, який уповноважений це робити, знімає інформацію з каналів зв'язку без будь-якого рішення (суду. – Ред.)", – сказав він.

Захаров зазначив, що зняття інформації має ґрунтуватися на законі й мати легітимну мету.

"Взагалі, зняття інформації з каналів зв'язку є ні що інше як оперативно-розшуковий захід, передбачений законом "Про оперативно-розшукову діяльність", і воно можливе лише за рішенням голови Апеляційного суду або його заступника в стосунку до людей, які готують або вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин, якщо іншим способом добути інформацію неможливо", – пояснив він.

Захаров зазначив, що контроль самоізоляції з допомогою електронного сервісу "Дій вдома" незаконний.

"Це ввели без будь-якого закону, ґрунтуючись тільки на постанові уряду, ніякого злочину люди, які захворіли, не вчинили, тому застосовувати такі дії – порушення права на приватність, зокрема Конституції та Європейської конвенції. Цього робити не можна було категорично. Тобто це втручання в приватність, не ґрунтується на законі, хоч мета й легітимна – турбота про безпеку і здоров'я громадян, з цим можна погодитися", – додав він.

Захаров зазначає, що такі дії були б законними при введенні надзвичайного стану через пандемію або включенні такої норми в спеціальний закон про надзвичайний стан, який повинен ухвалити парламент.

Нагадаємо, що всіх евакуйованих українців ділять на дві групи. Перша – ті, у кого є смартфони, щоби встановити додатки "Дія" для контролю за обсервацією. Вони вводять адресу, за якою зобов'язалися самоізолюватись, і зобов'язані перебувати в ній два тижні.

Друга – люди без смартфонів. Вони будуть проходити обсервацію "в класичному форматі", тобто в підготовлених державою локаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram