ГоловнаПолітика

Заміна Шмигаля на Свириденко: причини та прогнози

Уже кілька тижнів у парламенті обговорюють можливу відставку прем'єра Дениса Шмигаля, що, згідно з Конституцією, спричинить відставку уряду. Президент Володимир Зеленський після візиту до Штатів на питання LB.ua не дав чіткої відповіді щодо таких планів. На засіданні малої фракції «Слуга народу» 15 липня під його головуванням кадрових питань не розглядали. 

Як і не обговорювали на фракції «Слуга народу» в середу, 17 липня. А втім, «слуги» прогнозують, що наступного тижня перезавантаження уряду таки може відбутися. Щоправда, для чистоти рішення необхідно змінити ст. 10 закону про воєнний стан, яка забороняє відставку уряду під час ВС, — так пропонує спікер Руслан Стефанчук.

Однак нардепи не поспішають із цим і стверджують, що знайшли шпарину в законодавстві — для демісії прем'єра та голосування за новий склад уряду пакетом. 

Докладно про можливу відставку Кабміну — у матеріалі LB.ua.

Кадрова пауза на три місяці

Кадрові перестановки в уряді розпочали ще навесні. 9 травня парламент звільнив віцепрем'єра, міністра розвитку громад та інфраструктури Олександра Кубракова. «Слуги» також анонсували рішення розділити міністерство, яке він очолював, на два: регіонів й інфраструктури.

Глава Мінінфраструктури Олександр Кубраков
Фото: Пресслужба Мінінфраструктури
Глава Мінінфраструктури Олександр Кубраков

Того дня у відставку за власною заявою відправили й міністра агрополітики Миколу Сольського, котрому оголосили підозру в незаконному заволодінні землею.

Співрозмовники LB.ua тоді ж анонсували звільнення віцепрем'єрки, очільниці Міністерства реінтеграції Ірини Верещук. Хоча вона запевнила LB.ua, що «вперше про це чує». Народні депутати своєю чергою говорили про «велику активність Верещук, аби звільнення не відбулося».

У президентській фракції також припускали демісію міністра юстиції Дениса Малюськи, який нібито «давно втомився й сам хоче піти». Щоправда, джерела в оточенні посадовця таких планів не підтвердили. 

Також депутати говорили, що необхідно призначити очільників ще трьох міністерств: ветеранів, культури, молоді та спорту. Адже ними тривалий час керують тимчасові виконувачі обов'язків.

Однак Офіс Президента, який залишається єдиним центром ухвалення рішень, узяв паузу до кінця липня. Як зазначали співрозмовники — через брак охочих очолити міністерства. До того ж на призначення голосів самих лише «слуг» не вистачає, довелося б торгуватися з іншими групами.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль очолює засідання Кабміну
Фото: kmu.gov.ua
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль очолює засідання Кабміну

Нарешті позаминулого тижня розмови про кадрові перестановки пожвавилися. Понад те: заговорили про «втому президента» від прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. За яким має піти й увесь чинний склад уряду. Оскільки стаття 115 розділу VI Конституції України передбачає саме таку процедуру: коли йде голова уряду, це автоматично передбачає звільнення всіх міністрів.

Будь-які значущі причини звільняти голову уряду при цьому відсутні, кажуть у фракції «слуг». 

«Тим паче дивно палити нового прем'єра напередодні підвищення податків, акцизів і ще більших проблем з електроенергією. Бо все це можна повісити на чинного голову уряду, а потім уже відправити у відставку», — розповідає один депутат. 

Але Денис Шмигаль, за словами близьких до президента, почав не просто втомлювати, а дратувати. 

Замінити прем'єра можуть першою віцепрем'єркою — міністеркою економіки Юлією Свириденко. «Вона наближена до голови Офісу Андрія Єрмака», — пояснив такий вибір впливовий «слуга».

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і перша віцепрем'єрка — міністерка економіки Юлія Свириденко
Фото: slovoidilo.ua
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і перша віцепрем'єрка — міністерка економіки Юлія Свириденко

Також серед претендентів називали ексглаву Мінрегіону, голову правління Нафтогазу Олексія Чернишова. Проте після розслідування колег з УП його відносин з директором НАБУ Семеном Кривоносом це питання зняли. 

В очікуванні президента 

Минулого тижня народні депутати очікували повернення Володимира Зеленського зі США. У понеділок, 15 липня, на пресконференції президент прямо не відповів на запитання LB.ua, чи має він намір ініціювати відставку Дениса Шмигаля. 

«Чи можуть бути зміни в уряді? Напевне, можуть бути. Займаємось цим процесом... Ми проговорюємо з деякими міністрами ті чи інші зміни. Шмигаль — один з важливих людей у нашому уряді, він прем'єр-міністр, авжеж, з ним також проговорюю деякі речі», — сказав Зеленський. 

При цьому президент зазначив, що на початку каденції йому часто закидали, що міністри дуже часто міняються, а зараз — що дуже довго працюють.

Після цього в ОП під головуванням Зеленського відбулося засідання малої фракції (керівництва парламенту, фракції «Слуга народ» і голів парламентських комітетів від «слуг»). 

За її підсумками один учасник розповів LB.ua, що цього тижня кадрових питань не буде.

Фото: ОПУ

Ще один голова парламентського комітету додав, що «по кадрах нічого не було». 

«Судячи з усього, поки що пакет рішень не готовий. Та й засідання великої фракції (весь склад) ніхто не анонсує. Враховуючи, що в нас і наступний тиждень пленарний, то думаю, кадрові питання будуть скоріше наступного тижня», — спрогнозував ще один співрозмовник у «Слузі народу».

Після засідання малої фракції, вже у вівторок, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підтвердив LB.ua, що «остаточного рішення щодо кадрових питань немає». 

Водночас він озвучив сподівання, що найближчим часом фракція «Слуга народу» подасть пропозиції на міністерські вакансії, адже ненормально, коли шість з двадцяти двох відомств не мають очільників.

Треба міняти закон про воєнний стан, але є шпарина

Ще голова Ради наголосив, що стаття 10 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» забороняє припиняти повноваження уряду під час ВС. Тож для кадрових ротацій в уряді необхідно змінити закон про ВС, вважає він.

Голова економічного комітету Дмитро Наталуха зазначив LB.ua додав, що взагалі не бачить підстав звільняти Дениса Шмигаля. І про плани міняти закон і конкретну дату засідання фракції теж поки що невідомо.

Дмитро Наталуха (ліворуч)
Фото: facebook/Дмитро Наталуха
Дмитро Наталуха (ліворуч)

Заступник голови податкового комітету, представник «Голосу» Ярослав Железняк також зауважив, що без зміни ст. 10 закону про ВС відставка уряду та призначення нового може мати негативні наслідки. Зокрема, це поставить під сумнів легітимність нового Кабміну, що точно спробує використати ворожа пропаганда. 

Утім, на думку Железняка, це не зупинить планів більшості вже наступного тижня поміняти Кабмін. «Це на 95 % відбудеться», — припустив він. 

Важливо, як каже один впливовий «слуга», що у президентській фракції знайшли шпарину, аби не міняти закон про ВС. 

«У разі заяви Шмигаля піти за власним бажанням ми не зможемо йому відмовити. Цим і пояснимо голосування», — розповів він.

Інший нардеп фракції гадає, що «все ж без зміни закону відставка й призначення не будуть повністю білими». 

Цікаво, що опитані LB.ua нардепи «Слуги» слабо розуміють доцільність ротації Шмигаля на Свириденко. 

«Шмигаль нічого поганого не зробив. Тому більшість ставить питання: нахіба? Шило на мило», — зауважив LB.ua представник одного комітету. 

Натомість інший впливовий член партії влади заперечує: «Шмигаль не зробив нічого поганого, але й хорошого теж не зробив. Треба нова кров, нове обличчя». 

Голова комітету, який часто буває в закордонних відрядженнях, стверджує, «що цього хочуть міжнародні партнери». 

«Хочуть змін. Правда, називати Свириденко новим обличчям якось не комільфо. Бо вона дуже активно комунікує із західними партнерами», — додав він.

Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України
Фото: Олег Переверзєв
Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України

«Нехай Свириденко на сантиметр ближча до ОП. Але ж це нічого не дасть. Утім ситуація така, що наступної осені після скасування ВС нас очікують вибори. Тому до них ще буде купа пертурбацій. Не лише кадрових», — упевнений ще один депутат. 

Загалом фракція не має остаточного плану. «Поки що немає рішення. Чи точно буде відставка Шмигаля, чи просто точкові призначення в уряд — чекаємо на відмашку з ОП», — каже наостанок співрозмовник. 

***

Якщо рішення про заміну уряду все ж ухвалять, то свої посади, крім Дениса Шмигаля, ймовірно, втратять міністр юстиції Денис Малюська, міністр Кабміну Олег Немчінов, міністр соцполітики Оксана Жолнович й очільник МЗС Дмитро Кулеба. Під питанням — міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Свої посади збережуть міністр стратегічних промисловостей Олександр Камишин, освіти Оксен Лісовий, здоров'я Віктор Ляшко, фінансів Сергій Марченко, довкілля Руслан Стрілець, оборони Рустем Умєров, цифрової трансформації Михайло Федоров, реінтеграції Ірина Верещук. 

Тимчасовий виконувач обов'язків Олександр Порхун стане міністром у справах ветеранів. Тарас Висоцький може очолити Мінагро. Ростислав Карандєєв — Мінкультури. Матвій Бідний — молоді та спорту. Олексій Кулеба — Мінрегіон. Керівник Укрзалізниці Олександр Перцовський може стати міністром інфраструктури. 

«Поки що так виглядає пасьянс. Але ж усе може змінитися, як було не раз», — резюмує парламентар.

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram