ГоловнаКиїв

Як киян рятують від забрудненої води. Репортаж з Десни в Київській області

Ризиків для споживачів води з водогонів Києва і Броварів все ще немає, запевняють українців контрольні служби. Проби води з Десни біля водозаборів в Київській області відповідають санітарним нормам. 

Це головна хороша новина багатотижневої епопеї з отруєнням річки Сейм скидами цукрового заводу в Курській області, яке спричинило катастрофічні наслідки для екосистеми Сейму і Десни. Не дуже хороша новина - забруднення дійшло до Чернігова й Київської області. І тепер невблаганно наближається до столиці. 

Нагадаємо, саме водою з Десни користується понад 60% киян. З цієї річки беруть воду також і для водогону Броварів. Тому державні органи докладають всіх зусиль, щоб зменшити забруднення річки ще на підході плями до водозабірних станцій цих міст.

Ми проїхалися областю, щоб на власні очі пересвідчитися, яка зараз Десна і як її рятують.

Річка Десна в Літках
Фото: Леся Падалка
Річка Десна в Літках

“Зачарована” Десна в районі Літок Броварського району дійсно чарівна. Бази відпочинку, мальовничі береги, поодинокі рибалки. І відносно чиста вода. На Десні в Київській області ще не помічали замору риби, не зустріли мертвої риби і ми. Вода зі свіжим запахом, але - чиста й прозора лише в місці впадіння в Десну притоки, невеличкої річки Рать. Далі вниз по течії біля берега вже дуже помітний чорний осад на дні, і це не звичайний вигляд річки.

"День від дня відрізняється. То вітер щось наносить - дно темнішає, то наче знов нормальне. Це так останні десь пів тижня. Але риба нормальна", - розказав один з місцевих рибалок.

Берег Десни в Літках
Фото: Леся Падалка
Берег Десни в Літках

Річка Десна в Літках
Фото: Леся Падалка
Річка Десна в Літках

З кінця минулого тижня на Десні запрацювали три станції аерації води. Аерація - це збагачення річки киснем. Установки женуть повітря в товщу води, щоб штучно підвищити рівень її насичення киснем і цим убезпечити від загибелі рибу і інші водні організми. Там, де пляма забруднення рухалася річками Сейм і Десна безперешкодно, ми вже втратили близько 30 тонн риби, це збитки на мільйони. Органічні стоки, які нам скинули росіяни, поглинають розчинений кисень води, і рибі просто немає чим дихати, вона гине.

"Коли дали команду зустрічати забруднення, яке рухається в Київську область, ми спершу декілька днів експериментували з нашими технічними можливостями, щоб підібрати максимальну потужність для установки. Самі майстрували, переварювали конструкцію. Зараз я задоволений результатом", - пояснює нам на березі Десни керівник відділу механізації пан Володимир.

Установки, які насичують воду киснем по всій глибині річища, встановили на Десні спеціалісти Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра. Саме їх ми зустріли у Літках, де працівники чергують на установці цілодобово, контролюючи режим роботи компресорів. Загалом в нашій області запущені три таких аераційні установки: крім Літок, ще у Пірновому і Пухівці.

Фахівці зізнаються, що перша модифікація не насичувала киснем. Тому оперативно взяли в оренду потужніші компресори, змінили спосіб занурення труби у воду. А результативність своєї роботи оперативно перевіряли тут же, на місці, роблячи проби води на рівень насичення киснем до роботи установки і після.

Робота установки з аерації на Десні
Фото: Леся Падалка
Робота установки з аерації на Десні

Установка в Літках має довжину 55 метрів і практично перекриває річище річки. Шланг закріплено на дні, і бульбашки підіймаються на поверхню з глибини 2-4 метри.

Цілодобова робота установок триває з п'ятниці, 13 вересня. Щодня ДСНС, Держпродспоживслужба і інші організації роблять контрольні забори води.

"Сподіваюся, таке активне насичення киснем втримає показники в нормі й далі", - каже Володимир, який заступив на кількадененну вахту на Десні.

За оперативною інформацією Міндовкілля на 16 вересня, на водозаборі Броварів зафіксували незначну зміну хімічного споживання кисню - з 28,37 до 33,2 мг на кубічний дециметр при нормі 30. Показник розчиненого кисню (наразі найголовніший для виживання іхтіофауни) трохи знизився з 6,22 до 5,4 мг (нижня границя норми 4). По інших хімічних показниках перевищень немає. Загалом на Десні працюють 9 установок з насиченню води киснем.

Робота установки з аерації на Десні
Фото: Леся Падалка
Робота установки з аерації на Десні

Леся ПадалкаЛеся Падалка, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram