ГоловнаКиїв

Київводоканал попередив про проблеми з водою у Києві через забруднення Десни (доповнено)

Відмова від основного джерела водопостачання - це "найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька".

Київводоканал попередив про проблеми з водою у Києві через забруднення Десни (доповнено)
Збір та захоронення загиблої риби, яка загинула внаслідок масштабного забруднення водойми Відходи невідомих речовин у річці Сей
Фото: Державне агентство меліорації та рибного господарства України

Через забруднення річки Десна Київ може перейти на альтернативні джерела водопостачання.

Про це заявив заступник директора Київводоканалу Володимир Костюк в етері телеканалу "Еспресо".

За його словами, Десна залишається "основним видом водопостачання для очисних споруд Деснянських водопровідних станцій і становить 70% підготовленої питної води для мешканців Києва". Але через забруднення у столиці можуть відмовитись від водопостачання цих водопровідних станцій.

"Альтернативи такому водозабору сьогодні немає. Його втрата призведе до серйозних наслідків й розбалансування системи водопостачання столиці", - пояснив посадовець.

Костюк зауважив, що "розбавлення забруднення так, як моделювали, не відбувається". 

"Зараз забруднена вода спустилась нижче Чернігова. На жаль, органічне забруднення продовжується. Змоделювати яка вода прийде на водозабір через 4-5 днів, неможливо. Втім, ми очікуємо найгірших результатів. Якщо такі результати підтверджуються й наша чинна технологія не здатна буде очистити воду, то можливий сценарій відмови від цього джерела водопостачання й перехід на інші джерела. Зокрема, Дніпровську станцію та артезіанські джерела", - сказав заступник директора Київводоканалу. 

Костюк підкреслив, що попри це альтернативна система не зможе на 100% забезпечити водопостачанням усю столицю.

Доповнення. Згодом Київводоканал уточнив, що Костюк озвучив "найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька".

У товаристві наголосили, що наразі ситуація є контрольованою. 

"Якість води, яка подається у домівки киян, відповідає усім встановленим нормам, жодної загрози для споживачів немає... Разом з тим, Київводоканал готовий до можливих викликів і завчасно вживає усіх заходів, щоб кияни продовжували отримувати якісне водопостачання", - йдеться у заяві Київводоканалу.

Там повідомили, що лабораторія регулярно відбирає проби води на водозаборі Деснянської водопровідної станції, а фахівці виїжджають для відбору проб у контрольних точках у селах Пухівка та Липки в Чернігівській області, щоб оперативно відстежувати ситуацію. 

"У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджена технологія посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи. Ця технологія не лише допомагає в поточній ситуації, але й може бути застосована у майбутніх надзвичайних випадках", - зазначили у Київводоканалі.

Для цього ПрАТ підписало меморандум з ЮНІСЕФ щодо постачання 120 тон активованого вугілля. А у місці водозабору встановили додаткове бонове огородження, яке запобігає потраплянню бруду та сміття, що перебувають на поверхні води.

  • Наприкінці серпня в українській частині річки Сейм виявили забруднення, яке призвело до масового вмирання риби. У Держводагентстві сказали, що воно органічне, а не хімічне. 7 вересня в Міндовкілля повідомили, що пляма забруднення уповільнилася. 
  • На пресконференції 10 вересня глава уряду Денис Шмигаль повідомив, що забруднення річки Сейм спричинене викидом нечистот з цукрового заводу в російському Тьоткіно. 
  • Міндовкілля заявило, що станом на ранок 10 вересня забруднення посунулося орієнтовно на 191 км (біля с. Шестовиця) від впадіння річки Сейм у Десну. У районі с. Шестовиця спостерігається потемніння води, специфічний запах, скупчення мілкої риби під берегом, поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії - ознаки забруднення не зафіксовані. У районі міста Чернігів фіксують покращення ситуації та поодинокі факти загибелі риби.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram