ГоловнаКиїв

Стан води в Десні та Дніпрі: Київ закупив вугілля, щоб боротися з запахом

Поки що моніторинг води не виявив небезпеки. 

Стан води в Десні та Дніпрі: Київ закупив вугілля, щоб боротися з запахом
Фото: ЦГО імені Бориса Срезневського

Київ моніторить стан води в річках після забруднення, спричиненого росіянами в річці Сейм. Місто щодня проводить аналізи. 

В районі водозабору з Десни вода "гарної якості, побоювань немає". Про це сказав на брифінгу гендиректор "Київводоканалу" Олег Лисюк. 

Фахівці моделювали ситуацію на зразках з річки Сейм, щоб зрозуміти, як впоратися з забрудненням в інших річках. 

"З нашими реагентами ми з усім справляємось, окрім, можливі запахи. Запахи можуть бути ліквідовані тільки активованим вугіллям", – пояснив він.

В Україні підходящого вугілля не було, тож його довелося закупати. Орієнтовно поставку очікують в цю п'ятницю. 

Лисюк пояснив, що органічне забруднення річки спричинило пониження рівня кисню в воді, що призвело де мору рибу. Пляма забруднення до Києва може не дійти в тому вигляді, яке б могло спричинити занепокоєння. 

В разі небезпеки киян та мешканців інших населених пунктів попередять щонайменше за добу. Система водопостачання Києва диверсифікована, з декількох водопровідних станціях і артезіанських свердловин. У разі небезпеки водопостачання переключать – цей сценарій відпрацьований ще в 2022, коли не було електроживлення для насосних станцій. Деякі райони міста можуть опинитися з обмеженим водопостачанням. При цьому є резервуари води.

  • Наприкінці серпня в українській частині річки Сейм виявили забруднення, що призвело до масового вмирання риби. У Держводагентстві сказали, що воно органічне, а не хімічне. 
  • 7 вересня в Міндовкілля повідомили, що пляма забруднення уповільнилася. 
  • Більше на цю тему – в тексті "Отруєння Сейму і Десни: як швидко рухається пляма забруднення, що загрожує Києву і коли відновиться екосистема". 
  • За словами голови уряду Дениса Шмигаля, забруднення спричинили нечистоти з заводу в російському Тьоткіно. Забруднення, за його словами, є органічним. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram