ГоловнаПолітика

Сусід, миротворець, переговорник... Хто нині містер Орбан?

У вівторок, 2 липня, до Києва приїхав прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Буквально наступного дня після того, як Угорщина почала головувати в Раді Євросоюзу. 

Головним пунктом програми Орбана була зустріч з президентом Володимиром Зеленським. І це при тому, що кілька місяців тому він казав, що й не проти неї, але «не бачить» тем для обговорення. А міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто запевняв, що перемовинам Орбана й Зеленського має передувати серйозна підготовка.

Що ж, як кажуть, сталося? Орбан приїхав з власної ініціативи чи виконує чиєсь доручення? У спостерігачів кілька версій причин раптової «приязні» угорського прем'єра до України загалом і Володимира Зеленського зокрема. LB.ua зібрав найцікавіші. 

Віктор Орбан і Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі в Києві
Фото: EPA/UPG
Віктор Орбан і Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі в Києві

Зустріч Зеленського з Орбаном відбулася, і співрозмовники назвали її «важливим кроком для розв'язання проблем, накопичених за тривалий час». Сторони заявили, що домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми й налагодить відносини між країнами.

«Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини і буде заснований на дзеркальному підході у відносинах між країнами», — заявив Володимир Зеленський.

Віктор Орбан зі свого боку повідомив, що Угорщина хоче підписати з Україною глобальну угоду про співробітництво, готова підтримати модернізацію української економіки й узагалі має намір допомагати протягом свого головування в Раді ЄС «усім, чим може».

Володимир Зеленський і Віктор Орбан також домовилися відкрити в Угорщині першу українську школу. Орбан, за його зізнанням, «з великою радістю» почув про цю ініціативу українського лідера. Її фінансування угорська держава бере на себе.

«Сьогодні ми з паном прем’єр-міністром Орбаном обговорили всі найбільш принципові питання наших сусідських відносин: торгівлю, транскордонну співпрацю, енергетичні питання, говорили сьогодні про гуманітарну сферу, усе те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині. Зокрема, обговорили відкриття першої української школи в Угорщині. Пан прем’єр-міністр запевнив у підтримці такого проєкту. Дякую, Вікторе», — поінформував Зеленський журналістів.

Віктор Орбан і Володимир Зеленський під час зустрічі в Києві
Фото: ОПУ
Віктор Орбан і Володимир Зеленський під час зустрічі в Києві

Угорський прем'єр принагідно зазначив, що в Україні проживає угорська національна меншина. «Ми сподіваємося, що і тут будуть розв'язані питання, і я бачу хороші шанси на це», — наголосив Орбан.

Як відомо, саме розв'язання мовного питання нацменшини на Закарпатті угорська сторона раніше називала умовою особистих перемовин Орбана й Зеленського. Крім того, Угорщина роками виступала проти євроатлантичної інтеграції України, вимагаючи від Києва поступок у темі нацменшин. Щоправда, в червні Орбан пообіцяв не блокувати вступ України до ЄС, хоча й визнав, що загалом не підтримує її членства.

Звісно, говорили і про війну. На пресконференції Віктор Орбан розповів, що просив українського президента погодитися на припинення вогню, а вже потім проводити переговори про мир.

«Війна, в якій ви живете, дуже інтенсивно впливає на безпеку Європи. Ми високо цінуємо всі ініціативи президента Зеленського заради досягнення миру. Я говорив панові президенту, що ці ініціативи потребують багато часу. Саме через правила міжнародної дипломатії вони дуже ускладнені. Я попросив пана президента подумати про те, чи не можна трошки інакше піти: перервати вогонь і потім продовжити перемовини. Припинення вогню могло б пришвидшити темп цих перемовин», — сказав Орбан.

У соцмережах уже жартують, що Віктор Орбан запропонував Володимиру Зеленському «просто припинити стріляти». Що на це відповів Зеленський, Орбан не розсекретив, але назвав відповідь відвертою. За неофіційною інформацією, пропозиція угорського прем'єра президентові України не сподобалася.

«Дивною, м'яко кажучи», в інтерв’ю LB.ua назвав цю заяву і голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва Олександр Мережко.

«І він звертається не за адресою. Бо, якщо йдеться про припинення вогню, то треба звертатися не до жертви агресії, а до агресора. Від кого залежить припинення вогню? Від агресора. Тобто він, за логікою речей, має зупинити вчинення злочину агресії і, відповідно, діяти згідно з міжнародним правом», — зауважив народний депутат.

Водночас більшість політичних коментаторів відкидають версію, що Орбан приїхав до Києва за дорученням Путіна.

Віктор Орбан і Володимир Зеленський під час зустрічі в Києві
Фото: EPA/UPG
Віктор Орбан і Володимир Зеленський під час зустрічі в Києві

«Орбан не приїхав ні з якими таємними посланнями від Путіна, Трампа чи ще когось. Орбан хоче виторгувати собі місце посередника в майбутніх переговорах, — вважає, зокрема, Вадим Денисенко. — І позиція посередника для нього архіважлива з двох причин: по-перше, він має серйозні внутрішні проблеми з опозицією, яка дихає йому в потилицю (до речі, опозиція уникає українського питання). А по-друге, він має проблеми з ЄС. Позиція посередника дозволить розв'язати обидві проблеми».

На думку інших коментаторів, вжити рішучих заходів, щоб поліпшити стосунки з Києвом, Орбана змусили підсумки виборів до Європарламенту, де блок Орбана Fidesz — KDNP отримав 11 мандатів і намагався домовитися з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні про приєднання до фракції Європейських консерваторів і реформістів. Проте фракція ECR загалом і Мелоні зокрема підтримують Україну, тож вимагали від Орбана того самого. Вчасно домовитися не вдалося, але Орбан, вочевидь, не втрачає надії. 

Ще одним чинником спостерігачі називають головування Угорщини в Євросоюзі, яке розпочалося 1 липня і триватиме до кінця року. В Орбана є шанс поліпшити свою репутацію, Україні ж важливо, щоб Угорщина не встромляла палиці в колеса процесу євроінтеграції. Є надія, що візит угорського прем'єра до Києва посприяє взаєморозумінню. Принаймні в США назвали цей візит прогресом.

Водночас у Кремлі заявили, що нічого від нього не очікують. Ще б пак, адже вигідний Росії план «перемир'я» вчергове провалився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram