ГоловнаПолітика
Спецтема

Чи можливий військовий кластер на деокупованих територіях сходу?

28 вересня у Києві в рамках спільного проєкту LB.ua та інвестиційної компанії EFI Group відбулася дискусійна панель, присвячена майбутньому деокупованих територій Донецької й Луганської областей. Протягом обговорення постало питання, варте окремого розгляду – чи можна розмістити військовий кластер на звільнених територіях Донеччини і Луганщини. Публікуємо думки учасників панелі.

Фото: Макс Требухов

Голова наглядової ради EFI Group Ігор Ліскі вважає, що на території Донецької і Луганської областей, з огляду на їхню географію, слід розмістити два військові корпуси.

“По-перше, це фактор безпеки і віри в майбутнє. По-друге, сучасна армія – це великі роботодавці. Два корпуси по 20–50 тисяч – з нашою реформою децентралізації – це великі роботодавці”, – зазначив Ігор Ліскі.

Також він за розміщення британської військової бази, наприклад, у Маріуполі.

“Вона забезпечувала б безпеку морського шляху (через Азовське море), а також була б гарантом майбутнього миру”, – каже бізнесмен.

Фото: Макс Требухов

Коментуючи таку візію, заступник голови Офісу Президента Олексій Кулеба зазначив, що готового рішення немає. Однак очевидно, що основним інвестором у Донецьку і Луганську області після деокупації буде держава, а держава інвестуватиме передовсім у “безпекову складову”.

“Наші військові чудово розуміють науку і філософію цієї війни. Чи потрібно нам це враховувати, коли відбудовуватимемо міста? 100%. Усе змінюється дуже швидко. Якщо ми з вами пригадаємо 2014–2015 роки, як починалася війна, а тоді проаналізуємо 2022 рік, коли вона продовжилася повномасштабно – за інтенсивністю, застосуванням зброї це різні види війни. І активне застосування БпЛА з обох сторін свідчить про те, що, можливо, певні агломерації, форпости маємо розглядати і на цій території в контексті відбудови”, – зазначив Олексій Кулеба.

Фото: Макс Требухов

Колишній очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай вважає, що висока концентрація військових у регіоні забезпечить природну асиміляцію людського ресурсу.

“Військові, прикордонники, Національна гвардія, Нацполіція приїдуть зі своїми родинами або потроху будуть перевозити їх. Діти в школах, садочках зроблять природну асиміляцію. Якщо буде чітка державна позиція і мотивація, поїдуть і вчителі з різних областей, і лікарі. Вмотивовані. А це головне”, – резюмував Гайдай.

Фото: Макс Требухов

Цей матеріал можна прочитати англійською.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram