ГоловнаПолітика

Ми зараз тестуємо модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської, – Корнієнко (доповнено)

Серед іншого, Корнієнко зауважив, що президент – це Верховний Головнокомандувач і під час війни його роль підсилюється. 

Ми зараз тестуємо модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської, – Корнієнко (доповнено)
Олександр Корнієнко (у центрі)
Фото: Facebook / Oleksandr Korniyenko

Депутатка Київради Вікторія Пташник повідомила, що під час форуму «Диригенти змін» перший віцеспікер парламенту, нардеп від “Слуги народу” Олександр Корнієнко розповів, що в Україні тестують модель переходу до президентської держави. 

“Ми зараз тестуємо модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської, з сильним президентом”, – цитує у своєму дописі Вікторія Пташник слова Олександра Корнієнка. 

При цьому видання “Цензор.нет” звернуло увагу на коментар Корнієнка під власним дописом про результати форуму. Там він дає пояснення щодо наведеної цитати депутатки Київради Пташник. Зокрема, він заперечив, що мова йде про те, щоб дати більше повноважень президенту.

“І де тут, що я планую дати повноваження? І як я взагалі можу один іх дати - я навіть зміни в Конституцію самотужки не можу запропонувати, потрібна допомога 149-и колег… Мова йшла про те, що зараз під час воєнного стану це відбувається, адже Президент - це Верховний Головнокомандувач і під час війни його роль підсилюється”, - написав Корнієнко.

Доповнення. Згодом Корнієнко на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що він не говорив про "президентську державу/республіку". Натомість озвучив основні тези виступу. 

Корієнко зазначив, що говорив про "тестування зсуву нашої моделі держуправління в бік більш сильного президента, що пояснюється воєнним станом". 

"Наводив приклади Польщі та Литви (там, як відомо, сильні Парламенти), а не США, як вже мені теж приписують (хоча, і там Парламент сильний). І, врешті-решт, говорив про виклик перед суспільством після війни щодо визначення потрібної політичної державної моделі з огляду на майбутні суспільні запити і виклики. Можливо, залишити діючу систему (так, про це я теж говорив) або ж обрати іншу (навіть чисту парламентську) — це буде вибір Парламенту або народу на референдумі", - зазначив перший віцеспікер.

Фото: скриншот допису

Нагадаємо, на початку серпня голова фракції “Слуг народу” у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що “слуг” виключатимуть з фракції за відмову голосувати за закони з міжнародними зобовʼязаннями. Він вважає, що депутатам, які не підтримують взяті Україною перед партнерами міжнародні зобовʼязання, слід здати мандат. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram