ГоловнаПолітика

Зеленський провів розмову із президентом Польщі Дудою

Президенти обговорили потреби українських захисників. 

Зеленський провів розмову із президентом Польщі Дудою
Ілюстративне фото
Фото: ОПУ

Надвечір 14 червня президенти України та Польщі провели розмову стосовно, зокрема, членства України в НАТО

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Обговорили ситуацію на полі бою та потреби українських захисників. Подякував Польщі за виконання досягнутих домовленостей у сфері оборонної допомоги”, – написав Зеленський. 

Також президенти узгодили подальші кроки в контексті підготовки до саміту НАТО. 

“Продовжуємо спільно працювати над тим, щоб членство України в Альянсі стало реальністю”, – підсумував голова держави.

Обговорення перспектив України у НАТО поглиблюється на тлі наближення саміту Альянсу, що відбудеться в липні у Вільнюсі. За даними New York Times, деякі члени блоку тиснуть на США щодо повноцінного членства України. Однак це підтримують не всі союзники, оскільки в Україні триває війна. Не виключається, що між Україною та НАТО буде укладено угоду на зразок ізраїльського.

У коротких коментарях до журналістів у Білому домі генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг не торкався безпосередньо членства України в НАТО. Він сказав, що на саміті НАТО будуть нові зобов’язання щодо збільшення витрат на оборону, і зазначив, що нове обладнання та підготовка для українських сил "вносять зміни на полі бою, поки ми говоримо", наголошуючи, що Україна досягає прогресу у довгоочікуваному наступі. 

Липневий саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі, і президент України запрошений на нього як гість. Київ неодноразово наголошував, що очікує від блоку конкретніших кроків, аніж декларація 2008 року про вступ через ПДЧ. Зеленський говорив, що Україна не готує альтернативу членству в НАТО і не розглядає гарантії безпеки як компроміс. Але на саміті хотіла би домовитись про такі гарантії. Від саміту в липні Київ очікує підтримки безпекового договору та двосторонніх угод з країнами-членами. 

Проти надання більших обіцянок за уже існуючі в НАТО, за даними ЗМІ, виступають саме США та Німеччина. Генеральний секретар НАТО Столтенберг також заявляв, що до кінця війни Україна стати членом Альянсу не може.

The Guardian зі свого боку писала, що на саміті НАТО у Вільнюсі Україні не запропонують графік з конкретними датами щодо вступу у блок, натомість їй можуть запропонувати коротший маршрут, коли буде зроблена пропозиція членства. 

Нагадаємо, прем’єр-міністри України і Польщі Денис Шмигаль та Матеуш Моравецький обговорили подальшу співпрацю у постачанні військової техніки і проведенні навчань для українських військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram