ГоловнаПолітика

Посли чотирьох країн відвідали Краматорськ у день звільнення від бойовиків

"Ми дуже добре розуміємо, що ваша сила, відвага, жертви - це і для нашої безпеки".

Посли чотирьох країн відвідали Краматорськ у день звільнення від бойовиків
Фото: Евгений Швец

Посли Естонії, Польщі, Словаччини та Латвії відвідали Краматорськ, взявши участь в офіційній церемонії, яка присвячена Дню визволення міст Східної України від російської окупації. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні з одного боку свято. Свято, що Краматорськ, Слов'янськ та інші міста вільного Донбасу можуть жити мирним життям, розвиватися ... Видно, що відновлюється інфраструктура, відкриваються кав'ярні, готелі. Тобто Донбас живе мирним нормальним життям. З іншого боку, звичайно, свято настане тоді, коли відновиться територіальна цілісність України і відновиться контроль українських Збройних сил над східним кордоном України", - сказав посол Латвії в Україні Юріс Пойканс на пресконференції в Краматорську в неділю.

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький вказав, що звільнення Краматорська і Слов'янська було важливою подією і для нього особисто, і для Польщі.

"Зараз Україна вирішує і наше майбутнє. Якщо ми дозволимо, щоб міжнародне право не було в пошані, щоб кордони силою змінювалися, то вони будуть змінюватися і в Польщі, і в Естонії, і в Латвії. Тому ваша сила, ваша відвага, ваші жертви - це робиться і для нашої безпеки, для нашого майбутнього. Ми це дуже добре розуміємо і це важливо", - зазначив Ціхоцький.

"Він додав, що також важливо, щоб Україна перемагала "не тільки на війні, а й у розвитку інфраструктури, умов для бізнесу, шкіл і т. ін."

Посол Естонії Kaймo Kууск підкреслив, що Естонія завжди була і продовжує бути проактивним партнером України.

"Історія Естонії доводить, що завжди є шанси позбутися російської окупації. У 1994 році нам вдалося домовитися про остаточне виведення російських військ з країни. Я переконаний, що Україна також зможе відновити свою територіальну цілісність. Разом будемо домагатися цього", - сказав дипломат.

Посол Словаччини в Україні Марек Шафін зазначив, що в України є право захищати свою територіальну цілісність, і Словаччина її в цьому підтримує.

Нагадаємо, 5 липня 2014 року бойовики Стрєлкова-Гіркіна під натиском українських військ покинули Слов'янськ, Краматорськ, Констянтинівку і Дружківку і втекли в Донецьк.

О 13:00 бійцями-розвідниками 2-го батальйону Національної гвардії над міськрадою Слов'янська був встановлений український прапор.

З 13 жовтня 2014 року Краматорськ оголошено тимчасовим центром Донецької області, де зараз міститься Донецька обласна державна адміністрація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram