ГоловнаПолітика

Зеленський: кожен віруючий несе відповідальність за здоров'я інших

Президент заслухав доповідь щодо протидії поширенню COVID-19 в Україні.

Зеленський: кожен віруючий несе відповідальність за здоров'я інших
Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський заслухав щоденну доповідь щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

За висновками анестезіологів, якість апаратів штучної вентиляції легенів вітчизняного виробництва відповідає стандартам імпортного устаткування. Так що вже в найближчі тижні очікується поставка українських апаратів ШВЛ у лікарні.

Також Міністерство охорони здоров'я повідомило про готовність почати консультації в онлайн режимі, які будуть проводити семеро професійних практиків – анестезіологів-реаніматологів. До цього курсу вже можуть приєднатися 100 опорних лікарень із 242.

"Комунікації зараз не може бути багато. Кожен лікар повинен мати можливість поставити запитання та обговорити проблему", – підкреслив президент.

На нараді відзначили важливість ретельної комунікації з регіонами щодо забезпечення умов самоізоляції, обсервації громадян, які прибувають з-за кордону, а також контролю за дотриманням карантинних заходів в областях.

Також обговорювалося, що перед великодніми святами можуть виникати провокації із закликами порушувати карантин і заходи, пов'язані із забезпеченням безпеки.

"Скупчення людей на свята, на богослужіннях – сьогодні найнебезпечніше, що тільки може бути. Поцілунки, причащання, перебування поряд… Це прямий спосіб зараження. І кожен повинен усвідомлювати, що відповідає не тільки за себе, але й за здоров'я та життя своїх близьких, родичів і оточуючих людей", – підкреслив Зеленський.

Нагадаємо, на ранок 15 квітня, в Україні зареєстрували 3764 випадки захворювання на коронавірус, одужали 143 особи. Раніше президент Зеленський заявив, що різкого стрибка COVID-19 в Україні не відбулося, але визначальними стануть двадцяті числа квітня.

Головлікар Олександрівської лікарні Києва, у котрій лікують хворих на коронавірус, раніше заявила, що пік захворювання COVID-19 може наступити після Пасхи.

Перед Великоднем Кабмін посилив заборону на проведення релігійних зборів. До 24 квітня в Україні заборонені всі масові заходи, включаючи релігійні, незалежно від кількості учасників. Раніше діяв дозволений ліміт – 10 осіб. ПЦУ рекомендувала освячувати вербу та паски індивідуально, а служби пройдуть без мирян.

УГКЦ закликала вірних не приносити великодні кошики до церкви, а освятити їх під час онлайн-трансляцій.

12 квітня в Києво-Печерській Лаврі від COVID-19 помер 47-річний ієродиякон Наум. Він потрапив до лікарні в досить складному стані, бо у ченця було багато супутніх захворювань. Двічі його тестували на коронавірус, але результат був негативний. У той же день помер 73-річний насельник обителі архімандрит Нектарій (Коваленко).За даними медиків, у нього було багато хронічних захворювань і при важкій формі пневмонії дві проби на коронавірус не підтвердили наявності цієї інфекції. 13 квітня в Києві від коронавірусу помер 40-річний монах із Почаївської Лаври.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram