ГоловнаПолітика

Україна зацікавлена у співпраці з МВФ, триває робота над банківським законопроєктом, - Зеленський для Bloomberg

"Ми вже виконали більше, ніж попередній уряд. У нас залишилася земля і банківський закон".

Україна зацікавлена у співпраці з МВФ, триває робота над банківським законопроєктом, - Зеленський для Bloomberg
Фото: president.gov.ua

Продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом важливе для України не тільки з погляду отримання чергового траншу, але і для підтримки довіри міжнародних інвесторів.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю Bloomberg, повідомляє пресслужба глави держави.

"Ми вже виконали більше, ніж попередній уряд, і вони (представники МВФ, - ред.) це підтверджують. У нас залишилася земля (земельна реформа, - ред.) і банківський закон. Я взяв на себе зобов'язання ухвалити закон про землю і закінчити з банківським законом - ми це зробили", - наголосив президент.

За словами Зеленського, новий міністр фінансів України Ігор Уманський виступає за якнайшвидше підписання меморандуму з МВФ, і вже найближчим часом разом з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем вони планують вирушити на зустріч у США.

Президент України вказав в інтерв'ю, що зараз триває робота над підготовкою законопроєкту про функціонування банківської системи, який унеможливить повернення банків їх колишнім власникам, зазначає пресслужба президента.

"Не тільки Офіс президента, не тільки Малюська (міністр юстиції Денис Малюська, - ред.), а ще велика кількість фахівців, юристів - вони працюють. Думаю, нам потрібно ще трохи часу на узгодження цього законопроєкту", - сказав він.

Серед актуальних питань так званого банківського законопроєкту Зеленський назвав можливі проблеми з погляду оцінки його конституційності. "Я стурбований цим. Я неодноразово зустрічався з МВФ. Тому юристи все і опрацьовують", - пояснив президент.

Нагадаємо, Україна ще на початку грудня 2019 року попередньо домовилася з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, зокрема прийняття низки законів Верховною Радою.

Одним з них є законопроєкт №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і виключити повернення Приватбанку колишнім власникам.

Передбачалося, що попередні заходи будуть виконані в січні - на початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі, що може розтягнутися на кілька тижнів або місяців.

До законопроєкту про банки депутати ще навіть не взялися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram