ГоловнаПолітика

У "Голосі" заявили про спробу "Слуги народу" взяти під повний контроль обрання голови ДБР

Більшість у конкурсній комісії "захопила президентська сила".

У "Голосі" заявили про спробу "Слуги народу" взяти під повний контроль обрання голови ДБР
Фото: facebook.com/GolosZmin

У партії "Голос" прокоментували рішення правоохоронного комітету Ради, який визначив трьох представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань.

У "Голосі" заявили, що партія "Слуга народу" не втрималася від спокуси поставити під повний контроль обрання керівника ДБР.

"Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності визначився з парламентськими кандидатурами в комісію. Він рекомендував Раді підтримати кандидатури двох депутатів від "Слуги народу" і юриста, також запропонованого "слугами". Незалежну кандидатуру від громадськості, яку підтримував також "Голос", - адвокатку сімей Небесної Сотні Євгенію Закревську - комітет відмовився підтримати", - йдеться на сторінці "Голосу" у фейсбуці.

Таке рішення комітету порушує вимоги закону до незалежної та прозорої комісії і ставить під загрозу участь у ній міжнародних фахівців, підкреслюють у "Голосі".

"Незважаючи на прямі приписи закону, що вимагає політичної та партійної нейтральності ДБР, рекомендації професійної спільноти і західних партнерів, комітет пропонує Верховній Раді трьох представників «Слуги народу», двоє з яких є чинними депутатами. Разом із трьома кандидатами від президента вони формують упевнену більшість у комісії і визначають прізвище керівника чи керівниці ДБР.

Коло замкнеться, і на чолі могутнього правоохоронного органу буде «свій» керівник замість незалежного", - заявив перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Нардеп вважає, що, за найгіршим сценарієм, така "незалежна" комісія затвердить головою ДБР діючу в.о. - "політичного призначенця Банкової".

Пропонована комітетом конструкція - очевидний приклад політичного впливу і черговий крок до руйнування репутації і довіри до ДБР.

Член комітету Олександра Устінова вважає, що комітет пішов на свідоме порушення вимог закону і створив абсолютно неприпустиму ситуацію.

"Це не незалежна комісія, а партійний з'їзд. Коли на конкурс подається їх недавня колега і нинішня в.о. директора ДБР Ірина Венедіктова, вони матимуть очевидний конфлікт інтересів і повинні будуть утриматися від голосування за неї. Але більш імовірна інша ситуація - що вони заплющать очі на конфлікт інтересів і гарантовано підтримають на конкурсі кандидатку від своєї політичної сили. Так само, як зараз на цей конфлікт інтересів заплющив очі комітет Верховної Ради, очолюваний тією самою політичною силою", - зазначила нардеп.

До конкурсної комісії, яка вибере директора ДБР, комітет ВР висунув трьох кандидатів: Юлію Яцик, Владлена Неклюдова і Юрія Пономаренка.

Юлія Яцик і Владлен Неклюдов - народні депутати від партії "Слуга народу".

Юрій Пономаренко - декан заочного факультету Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Його кандидатура подавалася від фракції "Слуга народу".

Як повідомляли, президент Володимир Зеленський 27 грудня звільнив з посади директора ДБР Романа Трубу і призначив в.о. керівника Ірину Венедіктову. Вона буде очолювати відомство до завершення конкурсу, під час якого кадрова комісія вибере нове керівництво ДБР.

Нагадаємо, 20 січня першим заступником директора ДБР став Олександр Бабіков, заступником - Олександр Соколов. Бабіков до цього працював в адвокатському бюро, яке представляло інтереси колишнього президента України Віктора Януковича. Олександр Соколов працював в УСБУ в Харківській області.

Через день після призначення нардеп від фракції "Голос" Олександра Устінова заявила, що Олександр Бабіков міг знати про своє призначення на посаду першого заступника директора ДБР ще до проведення конкурсу. На її думку, те, що Бабіков ще до конкурсу відмовився від своєї роботи та адвокатської діяльності, свідчить про його впевненість у призначенні.

28 січня перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков заявив, що не представляв інтересів експрезидента-втікача Віктора Януковича, а як співробітник адвокатського об'єднання лише підписував технічні документи. Однак заяву заступника голови ДБР про те, що він не був адвокатом Януковича, спростували документами.

Окрім того, журналісти bihus.info з'ясували, що Олександр Соколов, який також виграв конкурс на посаду заступника директора ДБР, може бути пов'язаним з Іриною Венедіктовою через свою дружину Ганну Соколову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram