ГоловнаПолітика

Депутати "ЄС" закликають колег підтримати запит про фінансування ДБР і зміни в закон про бюро

У фракції вважають, що Венедіктова призначена незаконно.

Депутати "ЄС" закликають колег підтримати запит про фінансування ДБР і зміни в закон про бюро
Фото: Макс Требухов

Депутати від «Європейської Солідарності» викликали поліцію в Державне бюро розслідувань через відмову пустити їх на прийом до в.о. директора ДБР Ірини Венедіктової. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час спілкування з поліцією.

«Разом з моїми колегами - 15 депутатів фракції «Європейська Солідарність» - і сім'ями Героїв Небесної Сотні ми прийшли на невідкладний прийом до керівника Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової. Вчора ми за зверненням сімей Герої Небесної Сотні, а також поранених на Майдані активістів зустрілися з ними і отримали депутатський наказ зустрітися з керівництвом ДБР із питань, які сьогодні дуже турбують їх. Зокрема, це призначення керівництвом ДБР адвоката Януковича, який має конфлікт інтересів та інше», - сказала політик.

Вона зазначила, що парламентарії мають право на невідкладний прийом посадовими особами.

«Ми без зброї і хочемо передати пані Венедіктовій звернення сімей Героїв Небесної Сотні, які стурбовані розслідуванням. Але кілька людей, які не представилися - на одному було написано «поліція», - нас не пустили. Уже півтори години ми тут. Ми представилися, показали їм свої посвідчення і поводилися чемно», - зазначила вона.

І у світлі цих подій Геращенко закликала опозиційних депутатів підтримати запит про обсяги фінансування Державного бюро розслідувань, який готує партія.

«Ми зараз готуємо депутатський запит щодо обсягів фінансування Державного бюро розслідувань з державного бюджету. Це ненормально, що насправді охоронці ДБР отримують більше, ніж хлопці на фронті. І ми бачимо, як вони виконують свої обов'язки - вони прислужують, а не служать державі», - зазначила співголова фракції.

Вона також підкреслила, що Венедіктова була призначена з порушеннями в.о. директора ДБР, місяць поєднувала обов'язки, а також із порушенням призначила на два дні конкурс на заступника керівника ДБР. У ЄС обіцяють боротися з цим.

«Перше - запит щодо фінансування ДБР; друге - невідповідність пані Венедіктової навіть виконувачу обов'язків керівництва ДБР; третє - є зміни в закон «Про ДБР», які повинні відповідати рішенням Конституційного Суду про незаконність призначення виключно президентом України керівництва незалежних органів; четверте - вимагати створення конкурсної комісії, куди повинні увійти незалежні експерти й іноземці. Ми готові підтримати в цю комісію і пані Закревську, і інших потужних, незалежних юристів. Туди також повинні увійти міжнародні експерти, щоб повернути довіру до цієї інституції», - розповіла співголова фракції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram