ГоловнаПолітика

Меркель і Путін обговорили "нормандський" саміт і транзит газу Україною

Телефонна розмова відбулася з ініціативи німецької сторони.

Меркель і Путін обговорили "нормандський" саміт і транзит газу Україною
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у суботу, 19 жовтня, провела телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Як повідомив представник німецького уряду Штеффен Зайберт, головною темою цієї розмови стала підготовка до проведення незабаром саміту "нормандської четвірки", передає DW.

За словами Зайберта, іншими питаннями, які під час розмови обговорили Меркель і Путін, були ситуація в Сирії та Лівії, а також продовження транзиту газу по території України.

У Кремлі повідомляють, що телефонна розмова між лідерами країн відбулася за ініціативою німецької сторони.

"Під час обговорення ситуації зі врегулюванням в Україні підтверджено важливість неухильного виконання положень мінського «Комплексу заходів» і домовленостей, досягнутих у ході зустрічей на вищому рівні в «нормандському форматі». Передусім це стосується імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство, а також  розведення сил і засобів на узгоджених ділянках лінії зіткнення біля населених пунктів Золоте й Петрівське", - йдеться в релізі за підсумками розмови.

При цьому зазначено, що "Київ під різними приводами відмовляється відводити звідти свої підрозділи і військову техніку".

Що стосується можливого проведення чергового саміту "нормандської четвірки", то, на думку російської сторони, "він має бути ретельно підготовлений і увінчатися конкретними результатами". Домовлено, що відповідна робота й далі триватиме по лінії помічників лідерів і керівництва зовнішньополітичних відомств.

Нагадаємо, саміт глав держав і урядів "нормандської четвірки" - Німеччини, Франції, Росії та України - планували провести в Парижі ще у вересні цього року. Однак зустріч не відбулася через неготовність Росії.

Меркель 9 жовтня обговорювала з президентом України Володимиром Зеленським проведення саміту "нормандської четвірки" і транзит газу по території України. Німеччина виступає за збереження за Україною статусу транзитної держави та наполягає на укладенні нового контракту з транзиту.

14 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" може відбутися в листопаді.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram