ГоловнаПолітика

"Формули Штайнмаєра" не існує, ця формула російська, - Чалий

Дипломат радить Зеленському взяти після переговорів тайм-аут.

"Формули Штайнмаєра" не існує, ця формула російська, - Чалий
Фото: Макс Требухов

"Формули Штайнмаєра" не існує. Те, що підписала українська сторона в рамках засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську, - це документ, створений російською владою. Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив колишній посол України в США Валерій Чалий.

"Це було зроблено росіянами. Ця формула російська. Вони скористалися тоді, якщо я не помиляюся, листом, спрямованим колишніми головами МЗС Франції і Німеччини - Фабіусом і Штайнмаєром, - де були представлені пропозиції щодо подальшого врегулювання ситуації. І росіяни тоді це назвали «формулою Штайнмаєра». Наскільки я знаю, то ніколи ніхто її не погоджував", - пояснив дипломат.

Він також повідомив, що з-поміж пропозицій колишніх голів німецького і французького МЗС у Кремлі взяли декілька важливих для них елементів і подали це у вигляді так званої формули. Чалий зазначає, що, підписавши документ у Мінську в рамках ТКГ, українська влада, на відміну від російського керівництва, нічого не домоглася.

"Що ми отримали, коли погодилися на цей крок? Зустріч у Франції (зустріч "нормандської четвірки" в Парижі, - ред.). Слухайте, а ми чого хочемо? Які ми питання поставили на чільне місце? Добре, зустріч з Путіним. А що далі? У Путіна одна мета - взяти в руки всю Україну. Розвиваючи таким чином ситуацію, росіяни роблять усе, щоб європейці змінили свою позицію щодо санкцій. Ба більше, вони концентрують увагу на тому, що це внутрішній український конфлікт", - заявив Чалий.

Дипломат прогнозує, що українська сторона не доб'ється прориву на переговорах у Парижі з Росією і радить Зеленському взяти після переговорів тайм-аут.

"Я особисто не вірю у прорив у Франції. Тому в будь-якому випадку президентові Зеленському після цієї зустрічі треба буде взяти додатковий час для того, щоб можна було збалансувати позиції. Однак я бачу, що дії дуже швидкі. Те, що називається зараз розведенням військ, - це створення «сірої зони». Мені здається, що ми робимо це односторонньо", - сказав Чалий.

Він вважає, що офіційний Київ підходить до зустрічі в "нормандському форматі" в більш слабкій позиції, ніж раніше. Водночас він додає: незважаючи на те, що Україна взяла на себе певні міжнародні зобов'язання за Мінською угодою, рішення про запровадження так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство залишається за парламентом.

"Ми принаймні взяли на себе політичні зобов'язання. Однак якщо говорити про те, чи можна таким чином вбудувати цей елемент, формулу, в якийсь закон у цілому - ні, не можна. Коли в парламенті будуть розглядати, наприклад, окреме законодавство для імплементації дорожньої карти міжнародного плану, це буде незалежне рішення нашого парламенту", - зазначив Чалий.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки терористів Донбасу підписали "формулу Штайнмаєра". Після цього прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що найближчим часом може відбутися саміт у "нормандському форматі". Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили декілька українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Франція, Німеччина і Великобританія вітали підписання формули і визнали це прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, а президент РФ Путін похвалив "щирі наміри" Зеленського врегулювати конфлікт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram