ГоловнаСвіт

"Формула Штайнмаєра" примушує Україну говорити безпосередньо з сепаратистами, - Карпентер

Ексрадник Пентагону вважає "формулу Штайнмаєра" пасткою для України.

"Формула Штайнмаєра" примушує Україну говорити безпосередньо з сепаратистами, - Карпентер
Майкл Карпентер

Колишній заступник помічника міністра оборони США, а зараз старший директор Центру дипломатії і глобальної взаємодії Майкл Карпентер вважає "формулу Штайнмаєра" пасткою для України.

Про це він заявив у коментарі кореспонденту "Укрінформу".

Карпентер застеріг, що "формула Штайнмаєра", яку Європа хоче нав'язати Україні, сконцентрована на скасування відповідальності РФ за війну і примус Києва вести справи зі ставлениками Кремля на Донбасі.

"Це дуже небезпечний шлях", - підкреслив він.

Карпентер пояснив, що тодішній голова МЗС Німеччини насправді запропонував забути найважливіші передумови, прописані в Мінських угодах 2015 року, і відразу перейти до виборів на Донбасі і надання спеціального статусу окупованих територій. Ідеться про припинення вогню, виведення важкого озброєння і військ, а також забезпечення присутності місії ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу і відновленні суверенітету України.

"Без повернення контролю над міжнародним кордоном Україна не матиме суверенітету на цих територіях. Це надзвичайно важливо", - наголосив Карпентер.

Окрім того, він звернув увагу на те, яким способом вводиться концепція "формули Штайнмаєра". "У контексті міжнародних дискусій зводиться до тиску на Україну, а не Росію. Адже і президент Макрон, і канцлер Меркель зосереджують розмову на тому, чого очікувати від спеціального статусу (Донбасу - ред.)", - зазначив ексрадник Пентагону.

Він підкреслив, що в цій риториці зовсім звертається увага на роль Росії в переговорах. "Це дуже прикро, і я думаю, що наступний саміт у "нормандському форматі", відверто кажучи, стане чимось на зразок пастки для України", - сказав Карпентер.

Він додав, що Росія, навпаки, тільки виграє за такого розвитку подій, оскільки такий підхід виводить Москву з-під відповідальності як сторону і підбурювача конфлікту.

"Ця формула примушує Україну говорити безпосередньо з сепаратистами. Це програш для України, тому що сепаратисти відмовляться виконувати те, що ми вважаємо вільними і справедливими виборчими процедурами, а Росія буде говорити: "Ну ви ж повинні домовлятися з цими людьми на цих територіях. Нас там немає, говоріть з ними", - пояснив експерт.

Він додав, що міжнародне співтовариство, зі свого боку, буде тиснути на український уряд. "Мовляв, саме вони (сепаратисти, - ред.) контролюють цю територію, тому робіть усе, що можна", - додав Карпентер.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки терористів Донбасу підписали "формулу Штайнмаєра". Після цього прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що найближчим часом може відбутися саміт "нормандському форматі". Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступила низка українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

У різних містах України пройшли акції "Ні капітуляції!", в тому числі і в Києві, де на Майдані Незалежності зібралося близько двох тисяч людей. 3 жовтня президент Володимир Зеленський звернувся до українців і запевнив, що "зрада відміняється".

П'ятий президент України Петро Порошенко, своєю чергою, запропонував сім кроків, щоб уникнути "російської пастки", яку, за його словами, несе в собі "формула Штайнмаєра".

Франція, Німеччина і Великобританія вітали підписання формули і визнали це прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, а президент РФ Володимир Путін похвалив "щире бажання" Зеленського врегулювати конфлікт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram