ГоловнаСвіт

Єврокомісія вимагає посилити захист синагог

"За забезпечення безпеки єврейських громад відповідальність несе кожна окрема держава".

Єврокомісія вимагає посилити захист синагог
Фото: energynews.com.ua

Після теракту у німецькому місті Галле Європейська комісія звернулася до усіх країн-членів ЄС з письмовим закликом забезпечити достатній захист єврейським установам.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"У низці держав у цьому відношенні ще необхідні суттєві змін", - заявила уповноважена Єврокомісії з питань антисемітизму Катаріна фон Шнурбайн в інтерв'ю виданням медіаконцерну Funke.

За словами фон Шнурбайн, за забезпечення безпеки єврейських громад відповідальність несе кожна окрема держава. "Це завдання ми повинні вирішувати у всій Європі", - підкреслила вона і зазначила, що країнам-членам ЄС необхідно також брати участь у фінансуванні заходів забезпечення безпеки синагог.

Наприкінці 2018-го року країни-члени ЄС зобов'язалися забезпечувати безпеку єврейських установ. Тепер же, зазначає фон Шнурбайн, необхідно поставити собі за мету до кінця 2020 року виробити у кожній державі ЄС стратегію проти антисемітизму. Вона повинна включати в себе як концепцію забезпечення безпеки, так, наприклад, і підготовку вчителів і викладання предметів, присвячених єврейському життю.

За даними Агентства Європейського Союзу з основних прав (АОП), 38% євреїв, які живуть у Європі, за останні п'ять років замислювалися про необхідність покинути ЄС з міркувань безпеки.

Нагадаємо, 9 вересня у місті Галле у федеральній землі Саксонія-Ангальт неонацист застрелив біля синагоги двох осіб - жінку, яка проходила повз, і чоловіка у кебабній неподалік від синагоги.

Через деякий час з'явилися повідомлення про стрілянину у місті Ландсберг, що за 15 км на схід від Галле. Там злодій викрав автомобіль і поранив одного чоловіка, якого, також як і ще одного пораненого, доставили в лікарню. У машині Штефана Б. після його затримання, окрім саморобної зброї, знайшли чотири кілограми вибухівки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram