ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін доручив сприяти імпорту Молдовою газу з ЄС у разі припинення поставок з РФ

Держрегулятор і місцева влада повинні забезпечити газом прикордонний Могилів-Подільський.

Кабмін доручив сприяти імпорту Молдовою газу з ЄС у разі припинення поставок з РФ
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів України доручив сприяти імпорту Молдовою природного газу з Європейського Союзу без участі російського "Газпрому".

Про це йдеться в розпорядженні уряду №921-р від 29 вересня 2019 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Відзначають, що для цього НАК "Нафтогаз України", "Укртрансгаз", "Вінницягаз", Мінекоенерго, держрегулятор і місцева влада повинні забезпечити газом прикордонний з Молдовою Могилів-Подільський (Вінницька область) для підтримки Молдови.

Раніше повідомляли, що прем'єр Молдови Майя Санду побоюється, що Росія і Україна не дійдуть згоди з питання транзиту газу, що спричинить відсутність поставок російського газу після 1 січня 2020 року. Водночас вона зазначила, що одним із технічних рішень забезпечення республіки газом є закупівля і зберігання газу в Україні.

При цьому Санду зазначила, що роботи з будівництва газопроводу Ясси - Кишинів повинні завершитися до кінця року на території Молдови, до березня 2020 року - на території Румунії, тож цієї зими на поставки за цим маршрутом розраховувати не варто.

Україна в 2018 році скоротила транзит природного газу через свою газотранспортну систему на 7,1% (6 млрд 677,8 млн куб. м) порівняно з 2017 роком - до 86 млрд 779,2 млн куб. м. Зокрема, транзит газу через країну в Європу за рік становив 83 млрд 839,4 млн куб. м (-7,6% до 2017 року), в Молдову - 2 млрд 939,8 млн куб. м (+ 8,6%).

Нагадаємо, у вересні в Брюсселі пройшов перший етап тристоронніх переговорів за участю представників України, ЄС і Росії щодо укладення майбутнього контракту про транзит російського газу в Європу. Україна хоче домовитися про довгостроковий контракт, але Росії це не потрібно, оскільки вона планує в другому півріччі 2020-го запустити "Північний потік-2". Після цього вона зможе обійтися без транзиту через Україну.

1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і російським "Газпромом", укладений у 2009 році.

Наступний раунд переговорів запланований на 28 жовтня. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу підписання нового договору. Виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram