ГоловнаПолітика

Пристайко: "формула Штайнмаєра" нічого не означає без двох ще не прийнятих законів

Україна має запасні плани на випадок провалу переговорів.

Пристайко: "формула Штайнмаєра" нічого не означає без двох ще не прийнятих законів
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що "формула Штайнмаєра" нічого не означає без двох законів, які ще належить ухвалити Верховній Раді.

Про це він сказав на брифінгу в Києві після зустрічі з головою МЗС Латвії Едгарсом Рінкевичсом.

Міністр поскаржився на те, що громадськість та експерти занадто швидко розставили для себе всі крапки над "і", тоді як у МЗС усе ще вивчають можливі наслідки. "Всім уже все відомо, особливо людям, які виступають проти неї і на телебаченні, і в газетах", - сказав Пристайко.

"Формула Штайнмаєра сама по собі не означає нічого, поки немає закону про проведення виборів і закону про особливий статус. Найважливіша точка - якими будуть ці закони. Сама формула тільки пояснює, яким чином вони будуть застосовуватися", - додав міністр.

Він зауважив, що ці закони ще належить затвердити депутатам, і тільки після цього стане зрозуміло, наскільки "формула Штайнмаєра" прийнятна для всіх сторін.

"Поки не буде відомо, які червоні лінії і які можливості для компромісу є в наших депутатів, складно говорити про те, яким буде результат", - сказав він.

"Що стосується того, чи є у нас плани B, C і D - вони є, але очевидно, що ми не будемо про них говорити, доки є та можливість, яку обговорюватимуть лідери "нормандської четвірки"", - додав міністр.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї зі сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram