ГоловнаПолітика

США сподіваються, що Зеленський дасть новий поштовх нормандському формату, - Помпео

Кроки для деескалації ситуації повинна зробити Росія.

США сподіваються, що Зеленський дасть новий поштовх нормандському формату, - Помпео
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати сподіваються, що зміна керівництва в Україні дасть новий поштовх мирному процесу на Донбасі.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео в ексклюзивному інтерв'ю The Daily Signal, передає Голос Америки.

"Ми активно намагаємося знайти вірний набір рішень. Сподіваємося, це можна вирішити. Ми також дійсно сподіваємося, що нове керівництво в Україні дасть новий поштовх нормандського формату", - заявив дипломат, додавши, що саме Росія повинна зробити кроки для деескалації ситуації.

Державний секретар відмовився робити припущення щодо того, чи будуть США брати безпосередню участь в мирних переговорах, але зазначив, що Сполучені Штати залишаються активно залученими в цей процес. На його думку, звільнення 24 українських моряків було б хорошим початком для переговорів з боку Путіна.

Коментуючи інформацію про затримку військової допомоги Україні з боку США, Помпео сказав, що вони постійно переглядають свою політику, щоб переконатися, що гроші платників податків витрачаються в кращих інтересах США.

Помпео підкреслив, що Сполучені Штати продовжують не визнавати спробу анексії Криму Росією і засуджують вторгнення Росії в Україну.

"Читайте Кримську декларацію, - сказав він. - Це найбільш чіткий виклад політики цієї адміністрації". Декларація закріплює позицію США щодо невизнання незаконної анексії Криму Росією.

У той же час Помпео підкреслив важливість підтримки діалогу з Росією, зокрема з питання тероризму.

Як повідомлялося, сьогодні, 5 вересня, в Київ прибули американські сенатори Рон Джонсон і Кріс Мерфі. Вони зустрілися з генеральним прокурором Русланом Рябошапкою, секретарем Ради національної безпеки Олександром Данилюком, а також президентом Володимиром Зеленським. Сенатори США запевнили Зеленського в підтримці України.

В останні тижні йдуть розмови про те, що після тривалої перерви вже найближчим часом може пройти новий саміт в «нормандському» форматі, за участю керівників України, Франції, Німеччини та Росії. Із закликами провести такий саміт виступає президент України Володимир Зеленський. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великобританії і США, але ця пропозиція поки не знайшла підтримки.

26 серпня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що наступні переговори в "нормандському форматі" відбудуться у вересні, проте дати не назвав.

2 вересня радники лідерів "нормандської четвірки" провели восьмигодинні переговори в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram