ГоловнаПолітика

Президентський законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення зареєстрований у Раді

На сайті парламенту проект закону визначений як невідкладний.

Президентський законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення зареєстрований у Раді
Президент Петр Порошенко в Раде
Фото: пресс-служба президента

У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення.

На сайті парламенту проект закону №10110 від 28 лютого авторства президента Петра Порошенка визначено як невідкладний.

Тексту законопроекту на сайті Ради наразі немає.

Раніше Порошенко заявив, що підписав законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і доручив зареєструвати документ у Раді.

"Я сьогодні вранці підписав і зараз даю доручення зареєструвати президентський законопроект, який враховує зауваження, але принциповою залишається позиція - невідворотність кримінального покарання за незаконне збагачення", - сказав президент на засіданні Ради регіонального розвитку Кіровоградської області у Кропивницькому.

Він також висловив сподівання, що депутати підтримають цей законопроект.

Нагадаємо, 26 лютого КС скасував статтю про незаконне збагачення у Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами, а так само передавання нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Стаття 368-2, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, була включена до Кримінального кодексу в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram