ГоловнаПолітика

Робоча група затвердила остаточний варіант статті про незаконне збагачення

У Кримінальному кодексі з'явиться стаття 368-5.

Робоча група затвердила остаточний варіант статті про незаконне збагачення
Заседание рабочей группы
Фото: facebook/Валерій Карпунцов

Робоча група затвердила варіант статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, попередню версію якої скасував Конституційний Суд. Про це повідомляє журналіст LB.ua.

У роботі брали участь представники Генпрокуратури, НАЗК, МВС, представники міжнародних організацій і науковці. Ні НАБУ, ні САП на засідання групи не приходили.

Голова робочої групи, нардеп від БПП Валерій Карпунцов представить напрацювання на профільному комітеті парламенту наступного тижня. Після цього комітет звернеться до наукових установ, НАБУ і САП, щоб отримати висновки і рекомендації. Парламент зможе розглянути поправки в КК тільки після доопрацювання та затвердження в комітеті.

Варіант цієї статті виглядає так:

Стаття 368-5. Незаконне збагачення.

1. Незаконне збагачення, тобто набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в тому числі опосередковано, активів, розмір (вартість) яких перевищує правомірно отримані доходи такої особи більш ніж на одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян -

карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або у великому розмірі -

карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, або в особливо великому розмірі -

карається позбавленням волі на строк від шести до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка.

1. Для цілей цієї статті особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є особи, на яких поширюється Закон України "Про запобігання корупції" відповідно до пункту 1 частини першої його статті 3, а також особи, на яких поширювався Закон України "Про запобігання корупції" відповідно до пункту 1 частини першої його статті 3, але які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, протягом одного року та після звільнення або припинення ними діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Суб'єктами злочину, відповідно до частини другої та третьої цієї статті, є, відповідно, посадові особи, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище, а також особи, які належали до таких посадових осіб, але звільнилися або іншим чином припинили службову діяльність, протягом одного року після звільнення або припинення ними службової діяльності.

2. Під активами в цій статті

мають на увазі грошові кошти (в тому числі кошти на банківських рахунках або на зберіганні в банках чи інших фінансових установах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, а також послуги або роботи.

3. Під придбанням активів у цій статті передбачають придбання визначеним у цій статті суб'єктом злочину активів у власність.

Під набуттям активів опосередковано в цій статті розуміють встановлення суб'єктом злочину, визначеного в цій статті, контролю над активами шляхом надання коштів або вказівки іншій фізичній або юридичній особі, в результаті чого така особа уклала угоду, в тому числі фіктивну або уявну, про виникнення у такої особи права власності на ці активи.

4. Незаконне збагачення є вчиненим у великому розмірі, якщо розмір (вартість) набутих активів перевищує правомірно отримані доходи особи більш ніж на сім тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незаконне збагачення є вчиненим в особливо великому розмірі, якщо розмір (вартість) набутих активів перевищує правомірно отримані доходи особи більш ніж на п'ятнадцять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, 26 лютого КС скасував статтю про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням мали на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч.1-3 ст.62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч.1 ст.63 Конституції).

Після цього Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Стаття 368-2, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, була включена до Кримінального кодексу у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram