ГоловнаПолітика

Після скасування статті КК про незаконне збагачення в НАЗК "зависли" 500 декларацій

У НАЗК вважають, що можна відновити статтю про незаконне збагачення чиновників з урахуванням рішення КС.

Після скасування статті КК про незаконне збагачення в НАЗК "зависли" 500 декларацій
Фото: liga.net

Через скасування статті про незаконне збагачення Національне агентство з питань запобігання корупції не може встановити ознаки незаконного збагачення в рамках започаткованих у 2019 році 500 повних перевірок декларацій.

Про це повідомляють на сайті НАЗК.

"Констатуємо, що з прийняттям рішення Конституційного Суду від 26 лютого, яким визнано неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, встановити ознаки незаконного збагачення в деклараціях за 2015-2018 роки більше неможливо", - йдеться в повідомленні.

У НАЗК вважають, що в Кримінальному кодексі можна відновити статтю про незаконне збагачення чиновників усіх рівнів і встановити відповідальність за цей злочин з урахуванням рішення КС.

За словами голови НАЗК Олександра Мангула, його агентство розглядає дві можливі моделі врегулювання цього питання.

На думку фахівців агентства, незаконним збагаченням може бути визначено:

- збільшення у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власності активів у значному розмірі, що перевищує її дохід;

- придбання майна, збільшення вартості цього майна особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яке значно перевищує законні доходи особи, якщо ці дії вчинені без встановлених законом, іншими правовими актами або угодами підстав.

Голова НАЗК також зазначив, що криміналізація такого злочину, як незаконне збагачення, є одним із зобов'язань нашої держави, що його Україна взяла на себе під час ратифікації Конвенції ООН проти корупції, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (ETS 173), Додаткового протоколу до Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (ETS 191), і визначена рекомендаціями Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) та інших міжнародних організацій.

Нагадаємо, 26 лютого КС скасував статтю про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача ним таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього Порошенко підготував законопроект з іншим формулюванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram