ГоловнаПолітика

Внучатий племінник Махна дав згоду на повернення праху предка в Україну

Документи щодо перевезення праху анархіста в Гуляйполе готові.

Внучатий племінник Махна дав згоду на повернення праху предка в Україну
Нестор Махно , 1919 г
Фото: wikimedia.org

Внучатий племінник Нестора Махно дав згоду на повернення з Франції в Україну праху його предка. Про це глава Гуляйпільської РДА Олександр Іщенко заявив в інтерв'ю Гуляйполе.city.

"Підготували всі необхідні документи щодо перевезення праху Нестора Махна в Гуляйполе. Цьому передували сесія міської ради, а також робоча нарада...З нашого боку готові всі документи, є заява внучатого племінника Нестора Махна щодо повернення на батьківщину праху його предка", - повідомив Іщенко.

За його словами, у разі повернення прах Нестора Махна розмістять у музеї. На цю мить Україна очікує остаточної відповіді французької сторони.

"Французька діаспора - проти повернення праху. Тому це питання вирішується на рівні міжнародних відносин", - зазначив голова РДА.

У квітні 2018 року повідомлялося, що термін оренди місця на кладовищі Пер-Лашез в Парижі, де похована урна з прахом Махно, підійшов до кінця. Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль заявив, що прах Нестора Махна планують перепоховати в Гуляйполі.

Нагадаємо, в січні 2017 року на території державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві було перепоховано останки українського письменника Олександра Олеся і його дружини Віри Кандиби, які раніше спочивали на кладовищі в Празі. 3 січня 2017 року останки українського поета були ексгумовані, оскільки на його місці вирішили поховати іншу людину - Володимира Михайлишина, який останніми роками платив ренту за могилу українського поета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram