ГоловнаЕкономікаДержава
Спецтема

Відновлення соціальної інфраструктури й житла: будуватимуть не там, де зруйновано, а там, куди мігрували люди

Держава більше не виконуватиме соціалістичної функції – не роздаватиме житла, квартир людям, які втратили їх під час війни, не відбудовуватиме один до одного зруйнованого. Будуватиме там, де це реально потрібно. А людям видаватимуть компенсації та – через субсидовану іпотеку – можливість придбати те житло, яке вони забажають самі, і там, де хочуть. Такою візією майбутніх процесів під час презентації нового проєкту LB.ua, присвяченого відновленню України, поділився заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма. Як це корелюватиметься з програмою «єВідновлення» – читайте нижче.

Відновлення соціальної інфраструктури й житла: будуватимуть не там, де зруйновано, а там, куди мігрували люди
Фото: Макс Требухов

Відновлення соціальної, гуманітарної інфраструктури і житла є базовою умовою повернення людей. І в більшості випадків саме роль держави ключова у програмах відбудови, говорить заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма. Усіма проєктами, крім житла, опікуватиметься Агентство з відновлення. І далеко не завжди, навіть у більшості випадків не завжди, потрібно відбудовувати там, де зруйновано.

“Візьмімо, наприклад, школи. Ми бачили, очевидно, великий профіцит шкіл у сільській місцевості і великий дефіцит шкіл у містах, які стали центрами урбанізації й надалі ставатимуть, тепер ще з певним регіональним контекстом.

Тому будувати треба буде не там, де зруйнували, а там, куди мігрували люди, і там, де цих місць не вистачає. Неважливо – в школах це, лікарнях чи іншій гуманітарній інфраструктурі”, – говорить Шурма. 

Він також зазначає, що держава не виконуватиме умовної соціалістичної функції, роздаючи всім житло. Люди отримуватимуть компенсацію та матимуть право на субсидовану іпотеку.

Будинок після авіабомби в Ізюмі
Фото: Макс Требухов
Будинок після авіабомби в Ізюмі

“Ми спробуємо запустити механізм іпотеки, який ніколи повноцінно не працював у нашій державі, але працює як основа забезпечення житлом у будь-якій розвиненій країні.

Що нам заважало, окрім багатьох технічних моментів, запустити іпотеку – рівень відсоткових ставок. Тому що іпотека неможлива, якщо середньострокова відсоткова ставка перевищує 7–8%. Як продукт це просто не функціонує. Тому, власне кажучи, держава запустила зараз субсидовану іпотеку. Не просто іпотеку, а цифровий зручний продукт. Бачимо перші результати”, – розповів Шурма. 

Перші дві тисячі кредитів уже видані за лічені місяці. Це більше, ніж за роки до цього, відзначив представник ОП. Однак там сподіваються на набагато показовіші цифри.

“Безумовно, що ні дві тисячі, ані 20 тисяч не є цікавою цифрою. Безумовно, мета вийти на, скажімо так,  сотні тисяч іпотек. Хоча б 50–100 тисяч на рік. Будемо рухатися поступово, щоб не було перегріву ринку. Середньострокова мета – до кінця року вийти на близько тисячі на місяць. Потім зробити 10 тисяч, 30, 50 і до 100 тисяч на рік”, – каже Шурма.

Субсидовану іпотеку об'єднають з програмою «єВідновлення».

“Коли люди отримують компенсацію за зруйноване житло, можуть використати її на перший внесок чи  оплату 50–70% обраного житла. Решту одержать як субсидовану іпотеку. Історія хороша, тому що вона вирішує не лише соціальну проблему для людини. Вона дуже хороший каталізатор запуску економіки.

Тому що будівництво – напевно, одна з найкращих галузей, яка дає хороший мультиплікатор для економіки. Через високу локалізацію, високу трудомісткість. Тому що більшість індустрій зараз абсолютно автоматизовані, там мінімізована кількість робочих місць. А в будівництві цей процес не відбувся і не відбудеться”, – резюмував Шурма.

Цей матеріал також можна прочитати англійською

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram