ГоловнаЕкономікаДержава
Спецтема

Роман Ващук: ”Найкраща стратегія відновлення – stop doing stupid shit”

Якщо говорити про відновлення в секторі, за який відповідає Рада бізнес-омбудсмана, воно вже відбулося, іронічно каже бізнес-омбудсман Роман Ващук, маючи на увазі відновлення податкових перевірок і тиску на бізнес. “Це недобра відбудова. Структура скарг другого кварталу 23 року є майже ідентичною структурі скарг четвертого кварталу 21 року”, – розповів він під час презентації нового проєкту LB.ua, присвяченого відновленню України після війни. Та заради справедливості варто додати, що Ващук бачить ініціативу з боку Офісу Президента розв'язати насущні проблеми. Що є і що варто змінити у сфері податкової політики – бачення бізнес-омбудсмана Романа Ващука.

Фото: Макс Требухов

“Ми мали величезні коливання (мається на увазі падіння рівня скарг від підприємців до Ради бізнес-омбудсмана. – Ред.) у перші місяці війни, коли уряд ухвалив, зокрема, лібералізаційні рішення, коли не працювала частина фіскальних органів. Але тільки-но вони запрацювали минулого липня, тут, я думаю, наші колеги з EBA можуть це підтвердити, з’явилися всі старі звички, практики, українські патології”, – розповідає Роман Ващук.

Усе, що відбувається нині в податковій сфері, він називає “податком на український бізнес”.

“Ми тут маємо приклади, коли автоматично відкриваються кримінальні справи на підставі виданого так званого ППР (податкове повідомлення-рішення. – Ред.) на певну суму, а сума через інфляцію вже настільки низька, що саме це податкове рішення виявляється безпідставним. Воно скасовується або через нашу працю, або через суди, включно з Верховним Судом, але це не закриває кримінальних справ, і коліщатка крутяться, експертизи пишуться, люди викликаються на допити”, – скаржиться Ващук.

Він додає: багато сил і енергії йде не на відбудову, не на креатив, а на те, щоб відбиватися від силовиків і зберігати те, що є.

На думку Романа Ващука, корінь проблем криється у статті 19 Конституції України, яку українське адміністративне право інтерпретує по-своєму: “Якщо щось не прописане до останньої деталі і ви щось зробили – зразу кримінальна справа”. “Усі кажуть, реформуйте, будьте bold, be brave. Be brave – і зразу кримінальне провадження”, - зазначає омбудсман.

Він вважає, що ця стаття (ст. 19. – Ред.) Конституції, яка “насправді говорить про те, що уряд не повинен зловживати своїми правами і всіх душити”, інтерпретується під впливом совкової психології так, що половина людей, які були в уряді, мають кримінальні провадження.

Поки московські ракети нищать українські міста, говорить Ващук, самі українці повинні знищити або змінити інституції, які “розпинають український бізнес”.

“Потрібні зрозумілі правила, чіткіші правила і, що важливо, зміна психології. Не тільки ті формальні KPI, що ви бачите на вебсайті, що ми всі такі сервісні, так вас любимо, а на практиці виходить геть інакше. Потрібно, щоб формальні і неформальні стимули були одними й тими самими, щоб можливості розвитку були саме пріоритетом”, – зазначає бізнес-омбудсман.

Фото: Макс Требухов

При цьому він зазначив, що бачить ініціативу з боку Офісу Президента серйозно взятися за цю проблему.

“Це потребує як рішення згори, так і продовження активного лобізму, тиску скарг до нас і до інших знизу. Я радий, що топові люди, починаючи з президента, і хто слідкує за фейсбуком пана Шурми, знає, що я був на зустрічі в нього з бізнесом, це така початкова фаза, і ми розраховуємо, що вона буде більш інституціоналізована з часом, що потрібно струсити такий підхід правоохоронних органів і фіскальних органів, бо вони прямо полюють на український бізнес”, – сказав Ващук.

“З президентом Обамою можна багато полемізувати про його рішення проти України. Але він сказав одну дуже добру річ: “Stop doing stupid shit”. Тобто перед тим, як ви збираєтеся робити геніальні речі, stop doing stupid shit.

Стільки часу й енергії йде на виживання не у війні, а на супротив власній державі, stop it”, – резюмував бізнес-омбудсман.

Це матеріал можна прочитати також англійською

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram