ГоловнаЕкономікаДержава

Україна та МВФ попередньо домовилися про програму фінансування на $15,6 млрд (доповнено)

Угоду ще має схвалити Виконавча рада Міжнародного валютного фонду.

 Україна та МВФ попередньо домовилися про програму фінансування на $15,6 млрд (доповнено)
Фото: publika.md

Українська влада та співробітники МВФ досягли угоди на рівні персоналу про затвердження чотирирічної програми розширеного фінансування для України на 15,6 мільярда доларів.

Про це йдеться на сайті Міжнародного валютного фонду.

“Українська влада та співробітники МВФ досягли угоди на рівні персоналу щодо низки макроекономічних і фінансових політик, які будуть підтримуватися новою 48-місячною угодою про розширене фінансування (EFF)”, – йдеться у повідомленні.

Кошти мають бути спрямовані на підтримку фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності у нашій країні, а також на підтримку поступового економічного відновлення.

Цю угоду має схвалити Виконавча рада МВФ, розгляд питання очікується в найближчі тижні.

“Угода відображає постійне зобов’язання МВФ підтримувати Україну та, як очікується, допоможе мобілізувати масштабне пільгове фінансування від міжнародних донорів і партнерів України протягом терміну дії програми”, – зазначили у Фонді.

Реалізація угоди відбуватиметься у два етапи. Перший триватиме від року до 12 місяців і передбачає збільшення надходжень до бюджету, відмову від емісійного фінансування, забезпечення чистого додатного фінансування з внутрішнього боргового ринку, підтримання тривалої стабільності, зокрема завдяки підготовки глибшої оцінки банківського сектору та підтримці незалежності Національного банку України. 

Україна при цьому має утримуватися від рішень, що можуть зменшити податкові навантаження. Держава також має продовжити управлінські та антикорупційні реформи.

На другому етапі планують реалізувати масштабніші реформи щодо макроекономічної стабільності, відновлення і відбудови, посилення економічного зростання, зокрема завдяки набуття членства в Європейському Союзі. На цьому етапі, початок якого очікується за 12-18 місяців, НБУ має повернутися до довоєнної монетарної політики з обмінним курсом і режимом таргетування інфляції, що плаває. 

Держава має впровадити Національну стратегію доходів, посилити конкуренцію на ринку енергоносіїв та зменшити квазіфіксальні зобовʼязання.

Нагадаємо, раніше МВФ надав Україні екстрене фінансування у розмірі 2,7 млрд доларів, а у грудні минулого року затвердив чотиримісячну програму для країни, спрямовану на зміцнення економіки та підготовку її до отримання великого кредиту із фонду.

За даними українського Мінфіну, відколи Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення, Україна отримала понад 38 млрд доларів у вигляді бюджетної підтримки від зарубіжних країн та міжнародних фінансових установ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram