ГоловнаЕкономікаДержава

Вітренко хоче перевести "Укртранснафту" під Міненерго – в компанії називають це незаконним

Також пропонується передати державні акції "Укренерго". 

Вітренко хоче перевести "Укртранснафту" під Міненерго – в компанії називають це незаконним
Фото: facebook/Новое Время

Тимчасовий в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує Кабміну передати державні пакети акцій ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго", АТ "Магістральні газопроводи України", АТ "Укртранснафта" і ВАТ "Кіровоградгаз" Міністерству енергетики України. 

Про таку ініціативу Юрія Вітренка повідомив перший заступник генерального директора "Укртранснафти", нині в.о. директора компанії Андрій Пасішник на своїй сторінці у Facebook

На сьогодні 100% акцій "Укренерго" та "Магістральних газопроводів України" належать Міністерству фінансів. НАК "Нафтогаз України" володіє 100% акцій "Укртранснафти" та 50+1% акцій "Кіровоградгазу".

Проєкт розпорядження
Фото: Facebook Пасішник
Проєкт розпорядження

Пасішник заявив, що рішення про передачу акцій "Укрнафти" не відповідає чинному законодавству, а дії Вітренка, за його словами, вводять в оману Кабінет Міністрів. 

Зокрема, рішення суперечить політиці власності НАК "Нафтогаз України" та Цивільному кодексу. Окрім того, безоплатна передача компанією пакетів акцій призведе до отримання збитку в розмірі 11 724 708 тис. грн, а джерело покриття збитку в проєкті фінансового плану Компанії на 2021-й відсутнє, зазначає Пасішнік.

За його словами, також це небезпечно через уже отримані кредити.

"Зміна основних видів діяльності компанії, реорганізація та/або відчуження її активів в значних обсягах може призвести до порушення зобов’язань підприємств Групи "Нафтогаз" за чинними кредитними договорами та міжнародними публічними інструментами на загальну суму понад екв. 64,5 млрд грн і, як наслідок, дефолту за ними", – пояснив він. 

Пасішник наполягає, що пропозиції Вітренка не можуть враховуватися.

"З огляду на викладене вище та беручи до уваги, по-перше, невідповідність вимогам чинного законодавства, по-друге, порушення принципів корпоративного управління, зокрема принципу розмежування ролі держави як власника та регулятора, по-третє, наявність значних фінансових, податкових і репутаційних ризиків та відсутність джерел для покриття відповідних витрат у фінансовому плані та в Державному бюджеті України, зауваження Міненерго не можуть бути враховані", – висловився в.о. директора "Укртранснафти".

Нагадаємо, що в січні національна енергетична компанія "Укренерго" підписала три кредитні договори з державними банками "Укрексімбанк", "Ощадбанк" та АБ "Укргазбанк" на 10,25 млрд гривень для погашення заборгованості перед ДП "Гарантований покупець", яка утворилася протягом восьми місяців 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram