ГоловнаЕкономікаДержава

Взаємодія з правоохоронцями дала змогу запобігти нанесенню збитків державі на суму 80 млн грн, - голова ОГХК Девіс

За словами Девіса, попереднє керівництво ОГХК продавало продукцію за заниженими цінами посередницьким структурам.

Взаємодія з правоохоронцями дала змогу запобігти нанесенню збитків державі на суму 80 млн грн, - голова ОГХК Девіс
Бизнес-центр, где находится офис ОГХК
Фото: horizon-park.com.ua

22–23 травня 2020 року керівництво державної "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", Фонд державного майна України, НАБУ і СБУ зуміли запобігти незаконному вивезенню продукції ОГХК через Одеський морський порт на суму 80 млн грн. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив тимчасовий виконувач обов'язків голови правління ОГХК Пітер Девіс.

"16 травня я підписав наказ, який не дозволяв ОГХК відвантажувати нашу продукцію фірмам «прокладкам». Проте, 20 тис. тонн ільменітового концентрату з Одеського торгового порту збиралася вивезти офшорна фірма-посередник, яка має перед ОГХК непогашену дебіторську заборгованість близько 400 млн грн. Завдяки злагодженим та чітким діям керівництва компанії, Фонду державного майна, НАБУ і СБУ це відвантаження було зірване, попереджено завдання збитків державі в розмірі майже 80 млн грн.

За моїми даними, коли попереднє керівництво ОГХК зрозуміло, що Фонд держмайна налаштований рішуче, і планує заміну менеджменту, ГЗК було дана неофіційна вказівка про те, щоб усю продукцію складали на торгових майданчиках і вивозили за кордон. Це робилося з однією метою – вивезти за межі України якомога більше продукції за заниженими цінами, і потім уже зайнятися її продажем через офшорні структури, а весь прибуток покласти собі в кишеню", – заявив Девіс.

За словами Девіса, попереднє керівництво ОГХК здійснювало перепродаж продукції за заниженими цінами посередницьким структурам, вимиваючи так фінансові ресурси з компанії.

"Найчастіше продукцію таким сумнівним фірмам відвантажували за ціною 150 дол. за тонну. Коли я вперше почув про це на Іршанському ГЗК, то був просто вражений. Адже ринкова ціна навіть у період карантину становила 220–240 дол. за тонну. Мало того, що вони беруть наш концентрат за заниженою ціною, так ще й користуються відстрочкою по платі в 130–160 днів, створюючи труднощі з виплатою зарплат і інших платежів. Тобто це була абсолютно штучно створена ситуація", – повідомив Девіс.

Девіс вказує, що практика продажу продукції посередникам за заниженими цінами буде ліквідована.

"Підкреслюю, що надалі продаж нашої продукції здійснюватиметься тільки за ринковими цінами й без митних посередників. Зараз ми завершуємо процес остаточної ліквідації впливу колишнього менеджменту ОГХК на операційну діяльність підприємства. Після його завершення відвантаження продукції буде негайно відновлено, а її припинення ніяк не вплине на роботу Іршанського і Вільногірського комбінатів, а також виплату зарплат – вони виплачуються стабільно й  у повному обсязі", – заявляє керівник ОГХК.

Відзначимо, Фонд державного майна України планує приватизацію ОГХК після стабілізації епідеміологічної та економічної ситуації в країні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram