ГоловнаЕкономікаБізнес

Коболєв запропонував приватизувати "Нафтогаз"

"Ми давно пропонуємо як мінімум міноритарний пакет випустити на біржу".

Коболєв запропонував приватизувати "Нафтогаз"
Фото: Макс Левин

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв запропонував приватизувати компанію.

"Після анбандлінгу ніщо не заважає "Нафтогаз" приватизувати, він коштує масу грошей... Частково, повністю, як виберуть", - сказав він в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Якщо держава хоче зберегти донора бюджету, зняти дискусію про зарплати, поліпшити корпоративне управління, щоб, можливо, отримати ще більше грошей і одноразово отримати істотну суму від цієї компанії - є дуже простий спосіб. Ми давно пропонуємо як мінімум міноритарний пакет випустити на біржу. Якщо результат сподобається, продати і все інше. "Нафтогаз" можна підготувати до IPO за три роки. Усі монопольні функції з компанії вийшли. Ризиків для енергетичної безпеки країни за нормального регулювання ми вже не бачимо. Зробіть крок - і закрийте дискусії", - вважає Коболєв.

У такому разі, вважає він, контракт на організацію транзитних постачань російського газу через Україну можна перевести на нового Оператора ГТС України.

За словами голови "Нафтогазу", зараз керівництво компанії обговорює з урядом функції компанії після анбандлінгу.

"Ми обговорюємо зараз з урядом його очікування від "Нафтогазу", яким він бачить нашу роль після анбандлінгу і скасування ПСО [поставка газу населенню і теплокомуненерго за пільговою ціною]. У нас залишається видобуток, торгівля та постачання газу. Хтось повинен відповідати за безпеку постачань газу, за те, щоб газ був у країні за будь-якої ситуації. Цю роботу зазвичай виконував "Нафтогаз", - сказав він.

"Є й інші завдання. З огляду на ситуацію із цінами, запасами, видобутком і те, що в країні великий обсяг газу споживається неефективно, "Нафтогаз" пропонує виконувати ще одну важливу функцію. Це зменшення потреби України в імпорті газу і досягнення енергонезалежності не тільки через нарощування видобутку, а й через зниження споживання", - додав Коболєв.

Нагадаємо, в січні 2020 року Кабінет Міністрів затвердив законопроєкт "Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації". Він передбачає, що держава може приватизувати до 50% акцій "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram