ГоловнаКультура

Мінкультури внесло Буковинський урочистий вінок з ковилою до нематеріальної культурної спадщини

Наразі обрядовий вінок з ковилою є важливою складовою весільного обряду у чотирьох селах Чернівецької області.

Мінкультури внесло Буковинський урочистий вінок з ковилою до нематеріальної культурної спадщини
Фото: Пресслужба Мінкультури

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) додало Буковинський урочистий вінок з ковилою до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомила пресслужба МКІП.

“Буковинський урочистий вінок з ковилою (коди, павун, трава) – це вид дівочого головного убору деяких рівнинних сiл Буковини, який використовується як святковий та весільний головний убір. Це спеціальна бісерна коронка чи циліндр, до яких кріпляться пучки ковили для декоративного ефекту”, – розповіли в міністерстві.

Також в МКІП нагадали, що наразі обрядовий вінок з ковилою є важливою складовою весільного обряду у чотирьох селах Чернівецької області – Рідківці, Топорівці (традиція фіксується як поширена), Магала та Чорнівка (рідше). 

Зазначається, що сьогодні традиція виготовлення унікального вінка, як в Україні, так в діаспорі, жива та стала етномаркером. При цьому ареал розповсюдження вінка звузився від трьох районів до кількох сіл.

Нагадаємо, раніше Міністерство культури додало до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України пʼять нових елементів.

До списку увійшли: традиційне ремесло бджільництва у Сватівському районі Луганської області, традиція гуцульського художнього дереворізьблення, традиційний обряд Маланка с. Белуя Івано-Франківської області, традиційні жіночі прикраси із бісеру на Прикарпатті, традиція і технологія вишивки жіночої сорочки на Гадяччині. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram