ГоловнаКультура

У Мінкультури роз’яснили процес дерусифікації в Україні

Відповідні рішення мають бути ініційовані на місцевому рівні. 

У Мінкультури роз’яснили процес дерусифікації в Україні
Фото: Макс Требухов

Перейменування вулиць та знесення пам’яток будуть ухвалюватися лише за результатами роботи експертних рад, починаючи з місцевого рівня. 

Про це на брифінгу повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає кореспондент LB. 

"Після появи новини (про утворення експертної ради з питань денацифікації та дерусифікації при Міністерстві культури. – Ред.) почалися запитання: ми збираємося зносити пам’ятки чи перейменовувати вулиці? Потрібне роз’яснення. Згідно із законом, міністерство не може перейменовувати вулиці. Не може самостійно рекомендувати зносити пам’ятки чи рекомендувати театрам відмовлятися від умовного Чайковського. Це все у випадку назв вулиць належить до повноважень місцевих рад, місцевих органів влади", – заявив він. 

Щодо пам’яток, то існує певна процедура, коли такі пам’ятки національного значення можуть бути перейменовані, але не знесені. Вони можуть бути перенесені в інше місце рішенням Уряду за поданням Міністерства культури та ініціативи місцевих органів влади. 

"Рішення щодо пам’яток місцевого значення може прийматися МКІП, але так само за поданнями місцевих органів влади", – зазначив Ткаченко і наголосив, що у міністерства культури достатньо обмежені повноваження щодо знесення пам’яток чи перейменування вулиць. 

"Тому, коли в інтернеті я бачу: «чому вони знесли пам'ятник Суворову?», — то відповідаю, що до нас ніхто не звертався. Тобто є ініціатива, люди, місцеві органи влади… Ми нічого їм не можемо зробити. Бо це мають робити органи місцевої влади", – пояснив міністр.

Однак, щоб цей процес не став хаотичним, були проведені три круглі столи. За результатами дискусії дійшли висновку, що необхідно рекомендувати органам місцевої влади створити такі ж самі експертні ради, як створена при МКІП. Щоб надалі фахівці, історики, філософи та активісти могли обговорити те чи інше питання на місцях.  

"Поставити його на прозорі рейки. Щоб це було у законній площині та не виглядало, як самостійне рішення: знесімо пам'ятник, а краще його розіб’ємо", – додав він.

За його словами, у міністерстві не бояться називати цей процес дерусифікацією, оскільки саме так його називають люди. 

"Тому ця робота розпочнеться. Положення ми вже затверджуємо. Є склад цієї експертної ради, який можна буде побачити днями", – пообіцяв він.

Нагадаємо, на початку травня міністр Ткаченко заявив, що Міністерство культури та інформаційної політики готове ініціювати створення при відомстві експертної ради з напрацювання рекомендацій із низки питань, пов'язаних із процесом дерусифікації.

До того президент зазначив, що Росія робить усе, щоб на території нашої країни відбулася "дерусифікація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram