ГоловнаКультура

Із Третьяковської галереї викрали картину Куїнджі з кримською горою "Ай-Петрі"

Картина Куинджи "Ай-Петри"
Фото: megabook.ru
Картина Куинджи "Ай-Петри"

Із Третьяковської галереї в Москві вкрали картину Архипа Куїнджі "Ай-Петрі". Інформація спочатку з'явилася в телеграм-каналі "Музейний сноб", пізніше її підтвердив директор департаменту музеїв Мінкультури Владислав Кононов.

"Ми перевіряємо інформацію про зникнення однієї з робіт Куїнджі з колекції Російського музею, виставленої в Державній Третьяковській галереї. Підтверджується факт зникнення роботи "Ай-Петрі", - сказав Кононов.

Відвідувачка галереї Наталя розповіла "Дождю", що бачила момент викрадення. За її словами, молодик спокійно підійшов до стіни і зняв картину, після чого зайшов за колону. "Упевнено витягнув з рами й пішов. Усе сталося так, ніби так і має бути, доглядачі не закричали", - сказала вона.

За словами Наталі, приблизно через хвилину після викрадення одна з доглядачок музею заглянула за колону, проте молодика там уже не було. Пізніше до зали увійшли охоронець та інша доглядачка. Один з відвідувачів галереї розповів, що бачив, як викрадач картини біг униз сходами. Наталя зазначила, що хлопець не приховував обличчя, у залі були камери спостереження. 

"Чоловік, якого сприйняли за працівника музею, спокійно підійшов до полотна Куїнджі, дістав його з рами і вийшов. Ані співробітники музею, ані глядачі не зрозуміли, що сталося, тому пошуки зниклої картини почалися лише через кілька хвилин", - повідомив "Інтерфакс" із посиланням на неназваного співрозмовника.

Виставка Архипа Куїнджі відкрилася в Інженерному корпусі в жовтні та мала тривати до 17 лютого. Востаннє експозиція була представлена в галереї 1992 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram