ГоловнаКультура

Фільм про Василя Стуса вийде під назвою "Заборонений"

Картина вийде в прокат восени 2019 року.

Фільм про Василя Стуса вийде під назвою "Заборонений"
Фото со съемок фильма "Стус"
Фото: stusfilm.com.ua

Творці фільму про поета Василя Стуса повідомили, остаточно затверджено назву картину.

Про це повідомляє прес-служба Держкіно України.

Тепер фільм називається "Заборонений". Рішення не використовувати в назві фільму прізвище головного героя ухвалили через те, що, на думку творчої команди, стрічка розповідає не тільки про конкретну людину, а "показує образ часу й уособлює боротьбу з режимом".

Режисер фільму Роман Бровко зазначив: "Наш фільм розкриє на великому екрані тему українського дисидентства. Сподіваємося, що наші колеги знімуть ще не один фільм про цих людей, тому що ми знаємо про їхні долі так мало!"

Фільм розповість про останні роки життя Стуса, його боротьбу з режимом і спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку він намагався передати з в'язниці на волю. Велика частина фільму зосередиться на зустрічі Стуса з агенткою КДБ у в'язниці.

Авторами сценарію стали Артемій Кірсанов і Сергій Дзюба, продюсером - Артем Денисов. Головні ролі виконують Дмитро Ярошенко, Олег Масленников, Євгенія Гладій і Віталій Салін.

Фільм вийде на широкі екрани восени 2019 року, поки що тривають переговори про точну дату релізу. Зараз стрічка на стадії поствиробництва.

Загальний бюджет фільму склав 38 млн 529 тис. грн, з яких сума державної підтримки - 19 млн 264,5 тис. грн.

Нагадаємо, в серпні 2018 року навколо фільму про Стуса розгорівся скандал: стало відомо, що творці картини прибрали з неї сцени, де фігурує Віктор Медведчук, який був адвокатом поета. Робота Медведчука, за оцінками юристів та істориків, не в останню чергу призвела до того, що поетові дали десять років ув'язнення в таборі суворого режиму.

У результаті скандалу Роман Бровко вирішив дозняти епізоди з Віктором Медведчуком, тому що "творці фільму вислухали думку аудиторії і пішли їй назустріч".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram