ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін скасував книги скарг

Книгу відгуків і пропозицій визнали застарілим інструментом.

Кабмін скасував книги скарг
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів на засіданні в середу скасував вимогу до бізнесу вести книги відгуків і пропозицій.

"Ми скасовуємо обов'язковість її ведення, яка, за мінімальними підрахунками, коштує бізнесу близько 45 млн гривень на рік, а взагалі-то їх платимо ми з вами як споживачі - з власної кишені. Зрозуміло, що всі ці витрати лягають на кінцевих споживачів", - заявив на засіданні Кабміну, присвяченому дерегуляції, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Книгу скарг замінять більш сучасними методами комунікації, такими як кол-центри і засоби електронного зв'язку.

Також залишається можливість подачі письмових звернень, які мають те саме значення з погляду закону, що й запис у книзі скарг.

Нагадаємо, Мінекономіки раніше визнало, що Книга відгуків і пропозицій перестала бути дієвим інструментом для захисту прав і вводить споживачів в оману.

"Споживачі сподіваються, що їхні записи можуть посприяти відновленню порушених прав, але на практиці це не працює, адже власники бізнесу часто не перевіряють книгу. З ухваленням Закону України "Про звернення громадян" доцільніше направляти індивідуальні електронні або письмові звернення бізнесу, на які компанії зобов'язані відповідати в установлений законодавством термін", - заявили в МЕРТ восени 2018 року.

Ще однією вадою Книги відгуків і пропозицій є незахищеність особистих даних, оскільки в ній потрібно вказувати свої персональні дані (адресу, номер телефону, інше). Оскільки доступ до книги має кожен, персональні дані можуть бути використані несумлінним бізнесом або шахраями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram